Van Gucht: “Extra maatregelen in provincie Antwerpen maken wel degelijk het verschil”

De UHasselt heeft een simulatie van de Antwerpse coronacijfers gemaakt. Daarin is te zien dat de extra maatregelen die genomen werden, effectief geholpen hebben. Zonder die maatregelen zouden er op 9 augustus tot meer dan 700 besmettingen per dag genoteerd zijn.

“We zitten momenteel in een fase waarin we proberen samen te leven met het coronavirus”, zegt Steven Van Gucht. “Het virus verdwijnt niet en het is belangrijk dat we een optimaal evenwicht vinden tussen de epidemie beheersbaar maken en zo veel mogelijk zuurstof geven aan mens en maatschappij. We leven ondertussen op een andere manier dan een jaar geleden. Dat vraagt heel wat aanpassing en aanvaarding. Maar onze inspanningen maken wel degelijk het verschil. De situatie in Antwerpen bewijst dit.”

Dat blijkt ook uit een simulatie van UHasselt die laat zien hoe de besmettingscurve geëvolueerd zou zijn indien de initiële stijging van juli niet zou zijn aangepakt. “In plaats van een exponentiële groei die normaal gezien op 9 augustus al zou geleid hebben tot meer dan 700 besmettingen per dag in Antwerpen, hebben we een afplatting van de curve gezien die onder de 300 besmettingen per dag in Antwerpen is gebleven.”

(Lees verder onder de grafiek)

Hoopvol

“Ondertussen zijn de besmettingen in het Antwerpse al gedaald tot minder dan 100 per dag. Dankzij deze collectieve inspanningen, hebben we veel ziekenhuisopnames en overlijdens kunnen vermijden. Dat is opnieuw ene belangrijke stap voorwaarts.”

“Het illustreert dat we het virus wel degelijk klein kunnen krijgen mits solidariteit en volharding”, gaat Van Gucht hoopvol verder. “Ik ben er van overtuigd dat we dit ook komende winter zullen kunnen. Het virus kan niet vooruit denken, maar wij wel.”

Quarantaine

Professor Van Gucht herhaalde het belang van een quarantaine van veertien dagen bij een hoogrisicocontact of terugkeer uit een rode zone. “Bij een drager van het virus komt de ziekte pas na enige tijd tot uiting. Het is perfect mogelijk om kort na de blootstelling een negatieve test af te leggen en toch drager te zijn. Het testen vlak na de blootstelling of na terugkeer uit een rode zone is geen vervanging voor de quarantaine.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER