Organisaties vragen versoepeling van “discriminerende” regels voor ongetrouwde, binationale koppels en pleiten voor Deens model

Themabeeld ©  REUTERS

De burgerbewegingen ‘Love Is Not Tourism Belgium’ en ‘Belgians separated from loved ones by travel bans’ hebben een open brief geschreven. Daarin vragen ze aan de federale regering een versoepeling van de regels voor ongetrouwde, binationale koppels. Die regels vinden ze arbitrair en discriminerend. “De duurzaamheid en de ernst van een relatie is niet afhankelijk van de lengte: alle serieuze relaties beginnen met één maand”, klinkt het.

jvh, adm

Door de coronapandemie hebben vele mensen in een internationale relatie sinds de start van de crisi hun partner al lang niet meer gezien. De Nationale Veilgheidsraad heeft gehoor gegeven aan verzuchtingen. Vanaf 1 september wordt ook voor ongetrouwde koppels partnerbezoek een essentiële reis.

LEES MEER. Maandenlang mochten ze hun partner niet meer zien door corona. Toen weer wel en nu misschien: “Dit is onhoudbaar”

Echter zijn de lobbygroepen “ontgoocheld door de strenge voorwaarden die hieraan gekoppeld zijn”. “Om in aanmerking te komen, moet men immers het ‘duurzame’ karakter van de relatie kunnen aantonen. De ‘duurzaamheid’ van een relatie wordt gedefinieerd als minstens voor 1 jaar onophoudelijk samengewoond hebben, samen een kind hebben, of aantonen dat er sprake is van een intieme relatie van ten minste 2 jaar, met minimaal 3 bezoeken met een minimale totale duur van 45 dagen”, schrijven de organisaties maandag in een open brief aan de regering.

Discriminerend en arbitrair

De collectieven noemen deze regels “arbitrair en discriminerend”. “De duurzaamheid en de ernst van een relatie is niet afhankelijk van de lengte: alle serieuze relaties beginnen met één maand. De regel dat men minimaal 45 dagen samen moet hebben doorgebracht, is discriminerend voor Belgen en hun partners die omwille van werk, studies of visumvereisten niet de mogelijkheid hebben gehad om zo lang ze wensten bij hun partner te zijn”, luidt het.

De organisaties geloven dat er een oplossing bestaat die de belangen van de overheid vrijwaart om misbruik en een toename in infecties te voorkomen. “Het Deense model vereist een relatie van 3 maanden, het voorleggen van een negatieve Covid-19-test en twee weken in quarantaine. Dit model voorkomt verdere verspreiding van het virus. Daarnaast blijven de gewoonlijke visumvereisten van toepassing, waardoor misbruik voor migratiedoeleinden wordt voorkomen”, benadrukken de organisaties.

De volledige brief lees je hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen