©  BELGA

 

Staking bij Aldi: vooral Oost-Vlaamse winkels gesloten, maar ook Antwerpen getroffen

Bij Aldi in Oost-Vlaanderen is een staking losgebarsten in een aantal winkels. De socialistische vakbond BBTK en het ACV Puls hekelen de hoge werkdruk en het niet verlengen van de maaltijdtoeslag.

Pascal Dendooven

Volgens Jan De Weghe, vakbondssecretaris van de handel voor de socialistische bediendenbond BBTK, is er sprake van een malaise in het district Erpe-Mere van Aldi. Aldi is opgedeeld in lokale hoofdzetels die telkens een aantal winkels aansturen. Erpe-Mere is één van de zeven takken.

Werknemers van ondertussen 35 Aldi’s hebben het werk neergelegd waardoor die gesloten zijn. Ze doen dit omwille van de hoge werkdruk en het niet verlengen door Aldi van de coronamaatregelen. Dat houdt in dat een toeslag onder vorm van hogere maaltijdcheques, niet wordt verdergezet. De meeste gesloten Aldi’s situeren zich in Oost-Vlaanderen maar ook in Vlaams Brabant en Antwerpen zijn enkele filialen inmiddels gesloten.

Het niet verlengen van de coronamaatregelen ligt bij het personeel moeilijk want door corona zijn meer Belgen in eigen land gebleven waardoor ze een zomer gehad hebben met aanzienlijk meer werkdruk dan in andere zomers. Volgens Karen Van de Voorde van het BBTK is er een aanhoudend probleem van hoge werkdruk ook de werkorganisatie. “Het probleem bestaat al twee jaar. Steeds meer taken voor minder mensen.”

“Altijd al probleem met werkdruk”

Ook volgens de vakbond ACV Puls is het vooral een probleem van werklast. “De directe aanleiding is het wegvallen van coronamaatregelen. Maar bij Aldi is er altijd al een probleem met de werkdruk. Afgelopen vrijdag was daar nog overleg over, maar dat is op niets uitgedraaid”, zegt Wouter Parmentier van ACV Puls.

Volgens Parmentier steekt de regionale directie zich weg achter de nationale Aldi-directie. ‘En die had niet direct haast om naar ons te luisteren. Hun boodschap was van kom op 29 oktober praten.’ Volgens Parmentier zou Aldi ondertussen die datum bijgesteld hebben.

Bij Aldi zegt woordvoerder Dieter Snoeck dat Aldi hoopt zo snel mogelijk het conflict te kunnen oplossen. “We gaan nu niet in details ingaan want we willen de gesprekken alle kansen geven.”

De Weghe van BBTK zegt dat ook in andere supermarktformules er toenemende ontevredenheid is over de hoge werkdruk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER