Direct naar artikelinhoud
Muziek

Muziekfeest met een tragisch randje: prijzengala VMA’s stond in het teken van BLM en de coronacrisis

Lady Gaga tijdens het in ontvangst nemen van één van haar gewonnen prijzen tijdens de MTV Video Music Awards.Beeld Getty Images for MTV

Lady Gaga met een futuristisch mondmasker en dansen op een politieauto: de VMA’s, het jaarlijkse muziekvideogala van MTV, stond dit jaar in het teken van de Black Lives Matter-beweging en de coronacrisis.

Zij was het perfecte boegbeeld voor een bijzondere aflevering van de MTV Video Music Awards (VMA’s), het jaarlijkse prijzengala voor de beste muziekvideo’s. Lady Gaga weet als geen ander hoe ze van iets gruwelijks toch iets moois kan maken – denk aan de beroemde vleesjurk die ze droeg bij de VMA’s in 2010 – en dat deed ze zondagnacht dus ook.

Lady Gaga gaf een verbluffend en vrolijk optreden vanachter flitsende mondkapjes die waren uitgerust met van kleur verschietende beeldschermen. Haar show, een medley van haar laatste plaat Chromatica, was dan ook bedoeld als oproep aan de kijkers wereldwijd om vooral dat gezichtsmasker te dragen. “Ik klink misschien als een plaat die blijft hangen’, zei ze in een toespraak na de ontvangst van een van haar vele prijzen, “maar draag een mondkapje. Het is een teken van respect.”

Lady Gaga was de grote winnaar van de VMA’s, ze werd gelauwerd als Artiest van het jaar en won nog vier prijzen, waaronder die voor Song van het jaar en Beste beeldvoering, voor het nummer Rain on Me. Daarmee versloeg zij artiesten als Billie Eilish en Post Malone. Zanger The Weeknd won de prijs voor Beste video (Blinding Lights) en Taylor Swift kreeg een award voor Beste regie, voor de clip bij het nummer The Man. Als Beste nieuwe artiest werd de zangeres en rapper Doja Cat in het studiolicht gezet. 

Triest randje

De VMA-show was feestelijk en futuristisch vormgegeven, maar had uiteraard een triest randje. De optredens en acceptatietoespraken werden uitgezonden vanuit een studio ergens in New York, zonder publiek. The Weeknd zong zijn hit Blinding Lights vanaf het dak van een wolkenkrabber, voor een publiek van rondzoemende helikopters.

Bij andere shows werd het geluid van juichend publiek ingemixt en soms verschenen webcambeelden van thuiskijkers. Natuurlijk was de coronacrisis een terugkerend onderwerp in de toespraken van de winnaars; er werd opgeroepen tot verdraagzaamheid in moeilijke tijden en steun gevraagd voor de noodlijdende cultuursector.

Maar het prijzengala werd ook gebruikt als podium voor de Black Lives Matter-beweging. Rapper DaBaby zong zijn track Rockstar tegen de achtergrond van een brandende stad, op het dak van een politieauto en naast een protestbord met de tekst “stop killing us“. Actrice en zangeres Keke Palmer, die de VMA’s presenteerde, zei dat de beweging heeft laten zien dat jonge mensen misstanden niet langer pikken. Palmer zei dat het protest niet meer kan worden teruggedraaid en dat racisme nooit zal worden getolereerd. “Het is tijd te worden wie we willen zijn”, aldus Palmer.