©  Eén

‘Thuis’ komt met verklaring over rode tentjes in seizoensfinale: “Dat was een flashforward”

Twee rode tentjes, dus twee doden. Dat was de cliffhanger waarmee ‘Thuis’ vervroegd afscheid nam van de kijkers in de seizoensfinale in april. Wie maandag eindelijk op antwoorden had gehoopt, heeft die niet gekregen. Sterker nog, er werd met geen woord gerept over mogelijke doden. Dat leidt tot verwarring bij de kijkers, waardoor Eén zich genoodzaakt ziet een uitleg online te zetten.

Eva De Poorter

24 april: het is donker in De Dreef tijdens de seizoensfinale Thuis, maar blauwe zwaailichten zorgen toch voor een zweem van licht. En dan doemt er een rood tentje op, net zoals een week eerder op een andere plaats. Iedereen weet: een rood tentje, dat voorspelt niet veel goeds. Iemand heeft het loodje gelegd. En het blijkt iemand te zijn die Tim kent. Met andere woorden: het kan haast niet anders dan dat het iemand van het Thuis-dorp zelf is.

31 augustus, aflevering één van het nieuwe seizoen: er wordt met geen woord gerept over de rode tentjes. Zelfs niet in de samenvatting vooraf. Dat zorgt voor verwarring bij de kijkers. “Je stopt met een dode en nu niets meer?”, is de teneur op sociale. Daarom heeft de zender nu meer uitleg online gezet. “De beelden waarin die rode tentjes te zien zijn, zijn een flashforward”, zegt Thuis-producer Hans Roggen. “Het is dus een blik op wat komen gaat. Wanneer de kijker meer gaat weten? Daar moeten ze nog even op wachten.”

Dat er extra uitleg nodig is, doet de vraag rijzen of het dan niet duidelijker had moeten zijn in de reeks zelf. Nee, vindt Roggen. “Dit is een manier van vertellen. Je geeft dingen aan de kijker, maar vertelt nog niet alles. Zodat elke kijker kan raden en uiteindelijk kan zeggen: Ha, zie je wel of Verdorie, ik zat ernaast. Op zich doen we niets anders dan andere reeksen, alleen is het gebruik van een flashforwardmisschien iets nieuwer bij Thuis. Omdat er toch wel wat verwarring over was, wilden we nu toch enige duidelijkheid geven.”

 ©  Eén

“De komende weken volgen de afleveringen die hadden geleid naar de normale seizoensfinale. Die kwam vroeger door de coronacrisis. Die afleveringen hebben we nu een beetje moeten herschrijven. De uitzending van gisteren was bedoeld om voor corona op antenne te gaan. Vandaar dat het seizoensbegin er veeleer uitzag als een aflevering die je normaal op een dinsdag krijgt.”

Het is overigens niet voor het eerst dat de soap gebruikmaakt van een vooruitblik. Twee seizoenen geleden was er een scène waarin vooruitgeblikt werd op de poging tot verdrinking van Stan door Jacques. Dat werd toen verpakt als een nachtmerrie van Joren, die een flashforward bleek te zijn naar wat er ging gebeuren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER