© ATV

Spontane staking bij bussen De Lijn op eerste schooldag: rest van de dag hinder in Antwerpen

Antwerpen -

Bij De Lijn in Antwerpen is dinsdagmiddag een spontane staking uitgebroken. Daardoor rijden er de rest van de dag zo goed als geen bussen meer op twaalf stadslijnen. En dat op de eerste schooldag. “Alle trams en streeklijnen rijden wel normaal”, zo laat de vervoersmaatschappij weten.

LEES OOK. STANDPUNT. De Lijn speelt met haar toekomst

Aanleiding voor de spontane vakbondsactie is een tijdelijke aanpassing van de dienstroosters. Door de werken aan de Rooseveltplaats moeten de bussen vermoedelijk drie maanden een omleiding volgen. “Voor een beperkt deel van de chauffeurs van lijn 17 zijn de werkroosters tijdelijk en licht aangepast”, verduidelijkt woordvoerster Astrid Hulhoven van De Lijn.

Bij de aanpassing aan de werkroosters heeft De Lijn naar eigen zeggen alle mogelijke scenario’s bekeken om de hinder voor de chauffeurs zo veel mogelijk te beperken, maar toch was er meteen heel wat onrust en ontevredenheid bij de chauffeurs van de stelplaats Zurenborg. Er brak dinsdag dan ook een spontane vakbondsactie uit in de stelplaats.

Er rijden zo goed als geen bussen op de stadslijnen 13, 14, 17, 19, 20, 21, 22, 23, 30, 33, 142 en 762 in Antwerpen. “Alle trams en streeklijnen rijden wel normaal”, klinkt het bij De Lijn.

Zwarte piet

“Dit probleem heeft de directie van De Lijn helemaal zelf gecreëerd”, zegt Olivier Coenen, secretaris van de liberale vakbond ACLVB. “Zo’n kleine aanpassing is het helemaal niet, ik snap niet dat die feiten geminimaliseerd worden. We zeiden al langer dat de dienstregeling op lijn 17 een probleem is en gewaarschuwd voor acties, maar toen kwam er weinig tot geen reactie.”

De chauffeurs van stelplaats Zurenborg hielden vervolgens een symbolische actie met aflossing van chauffeurs op de stelplaats in plaats van op de route. Daarop zou de directie gedreigd hebben met sancties tegen chauffeurs die die actie zouden volgen. “Dat is bij de chauffeurs in het verkeerde keelgat geschoten, wat nu geleid heeft tot de spontane staking”, zegt ACV-secretaris Jo Van der Herten.

“Het mag niet verbazen dat de andere chauffeurs solidair zijn op Zurenborg. Natuurlijk gaat de vakbond nu de zwarte piet toegeschoven krijgen, want er wordt gestaakt op de eerste schooldag. Ik vind het zelf erg om dit vandaag mee te maken, maar zoals gezegd heeft de directie dit zelf over zich heen geroepen”, aldus Coenen nog.

Woensdagvoormiddag zitten de vakbonden en de directie samen voor een nieuw overleg. “Vandaag (dinsdag) wordt er niet meer uitgereden, ik verwacht ook dat er morgenvroeg (woensdagochtend) maar weinig bussen zullen rijden in Antwerpen centrum”, denkt Van der Herten.

jtp, blg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER