Politiechef De Mesmaeker veroordeelt racistische Facebookgroep van agenten: “Stop ermee of bol het af”

© Het Nieuwsblad

“Als je echt meent wat daar gepost is, bol het af bij de politie.” Dat zei Marc De Mesmaeker dinsdag tijdens een hoorzitting in de speciale Kamercommissie over de zaak-Chovanec. De commissaris-generaal van de federale politie veroordeelt zo de racistische uitspraken van (ex-)agenten in een besloten Facebookgroep.

In de speciale Kamercommissie naar aanleiding van de dood van de Slovaakse zakenman Chovanec, sprak Marc De Mesmaeker ook over de besloten Facebookgroep waarin zo’n 6.400 agenten van de politie zaten. Zowel gepensioneerde als actieve politiemedewerkers zouden er racistische posts en opmerkingen plaatsen en het gebruik van geweld wordt ook verheerlijkt.

LEES OOK.Jambon schuift hete aardappel in zaak-Chovanec door naar politie en justitie: “Zij hebben niets gesignaleerd” (+)

De Mesmaeker betreurt de inhoud van die Facebookgroep, al levert 99 procent van de politiemensen volgens hem wel degelijk goed werk. “Die groep is ontstaan uit een nobel initiatief, om te leren van elkaar. Hoe goed kan een nobel initiatief om zeep geholpen worden? Aan de actieve agenten die dat zouden hebben gedaan, kan ik alleen maar zeggen: stop ermee en bezin u. Als je echt meent wat je daar post, bol het af. Ga weg bij de politie.” Volgens de politiebaas staan er dan betere vervangers klaar. “We gaan de selectiemachine laten draaien en we gaan ander en beter vinden. Dat wil ik zeggen tegen die 1 procent.”

Tuchtonderzoek

De federale politie moet nog onderzoeken of er ook leden van de politie lid zijn van de Facebookgroep, reageerde een woordvoerder maandag, en of die dan ook effectief racistische uitspraken hebben gedaan. Als dat zo is, start de politie een tuchtonderzoek. “Puur lid zijn van een Facebookgroep druist niet in tegen onze deontologische code.”

De Mesmaeker roept zijn collega’s ook op “om te praten”. “Collega’s moeten elkaar durven aan te spreken, zelfs bij de kleinste uitschuivers.”

 (evdg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen