Direct naar artikelinhoud
Zaak-Reuzegom

VUB start interne tuchtprocedure na dood Sanda Dia

VUB-rector Caroline Pauwels.Beeld Tine Schoemaker

Omdat ook een VUB-student betrokken is in het gerechtelijk onderzoek naar de dood van Sanda Dia, heeft de Brusselse universiteit een intern orde- en tuchtonderzoek opgestart. ‘Jonge mensen horen niet te sterven’, verklaart rector Caroline Pauwels. ‘En zeker niet als gevolg van een totaal uit de hand gelopen ontgroeningsgebeuren bij een studentendoop.’

Bij de fataal afgelopen doop van Reuzegom twee jaar geleden waren twee VUB-studenten aanwezig. De ene was een van de schachten en moest dus, net als Sanda Dia, een hele reeks vernederingen ondergaan. Zodra de VUB op de hoogte was dat hij betrokken was, heeft de universiteit hem psychologische bijstand aangeboden. 

De andere aanwezige VUB-student wordt nu van medeplichtigheid verdacht. Dat vernam de universiteit pas recentelijk toen de zaak afgelopen zomer opnieuw in de media kwam. De VUB wil weten of hem strafrechtelijke feiten ten laste gelegd worden. De universiteit benadrukt dat ze de rechten van alle betrokkenen wil respecteren en daarom juridisch en procedureel correct wil handelen. Ze heeft om die reden een intern tuchtrechtelijk onderzoek opgestart.

“Jonge mensen horen niet te sterven. En zeker niet als gevolg van een totaal uit de hand gelopen ontgroeningsgebeuren bij een studentendoop”, laat rector Caroline Pauwels weten in een geschreven statement. “Maar dat zijn spijtig genoeg de feiten: een student is gestorven, in mensonterende omstandigheden. De droom die hij had, die zijn ouders voor hem hadden, zal nooit worden gerealiseerd.”

“Andere studenten dragen daarvoor de verantwoordelijkheid”, geeft ze aan. “Een verpletterende verantwoordelijkheid. Een die ze de rest van hun leven zullen meedragen. Hun individuele of collectieve betrokkenheid maakt het voorwerp uit van het juridisch debat voor de rechtbanken. Feiten zullen van speculaties onderscheiden moeten worden.” De VUB benadrukt dat ze hoopt op een eerlijk en rechtvaardig proces en onthoudt zich van verder commentaar.

Dia overleed nadat hij samen met twee andere schachten urenlang in een ijskoude put had moeten zitten. De drie werden vernederd. Zo deden de anderen hun gevoeg op hen. Tegelijk moesten ze onder meer enorme hoeveelheden visolie drinken. Bij Dia werd een extreem hoog zoutgehalte in het bloed aangetroffen. Enkele dagen voor de doop van Reuzegom werd er een mail rondgestuurd met de aanhef ‘Beste sadisten en moordenaars’, zo blijkt uit een reconstructie van Telefacts. “Het is bijzonder cynisch, zeker als je de afloop van dit hele verhaal een aantal dagen later kent”, zegt Kris Luyckx, advocaat van de twee andere schachten. (RW)