Tot zes jaar cel gevorderd in Antwerps ‘granatenproces’

 ©  Getty Images/iStockphoto

Het parket heeft celstraffen tot zes jaar gevorderd tegen vijf jonge mannen die vervolgd worden voor een reeks aanslagen in het drugsmilieu in het voorjaar van 2019. Het gaat onder meer om het in brand steken van auto’s, het beschieten van een woning en het gooien van een granaat in de buurt van het Antwerpse Park Spoor Noord.

cevt
Bron: BELGA

De feiten kaderen volgens het openbaar ministerie in een conflict tussen rivaliserende clans.

In de vroege ochtend van 6 maart 2019, rond 4 uur, werd brand gesticht aan een VW Golf in de Biekorfstraat en een BMW in de Rupelstraat in Antwerpen. Diezelfde ochtend werd rond 6.30 uur nog een Renault Clio in brand gestoken in de Emiel Vanderveldestraat in Hoboken.

Het openbaar ministerie schrijft de brandstichtingen, die de families F. en E.H. viseerden, toe aan beklaagden Younes B. (24), Mohamed E.F. (23) en Youness E.M. (27). De feiten lokten een tegenreactie uit, want in de nacht van 7 op 8 maart liet de familie E.H. een granaat ontploffen onder een wagen in de Dijlestraat, waar de ouders van Youness E.M. wonen.

De beklaagden reageerden op hun beurt door in de nacht van 11 op 12 maart een woning in de Biekorfstraat te beschieten, waar de familie F. woont. In de nacht van 15 op 16 maart 2019 lieten ze drie nepgranaten achter voor de woning van de familie E.H. in de Rupelstraat.

De beklaagden werden vervolgens opnieuw zelf geviseerd. Aan de woning van Mohamed E.F. in de Pretstraat ontplofte op 18 maart een échte granaat. Zij reageerden daarop een laatste keer door op 19 maart een granaat te gooien naar het huis waar de familie F. woont. Meerdere gevels en wagens liepen schade op. Op de lepel van de granaat werd een vingerafdruk van Mohamed E.F. gevonden.

‘Verwerpelijk’

Het openbaar ministerie noemt de feiten, waarbij geen gewonden vielen, bijzonder verwerpelijk. ‘Onschuldige burgers worden in de veilige omgeving van hun eigen huis geconfronteerd met oorlogsdaden. Ze worden meegesleurd in een conflict waar ze niets mee te maken hebben en leven in angst en onzekerheid. Dat gecreëerde onveiligheidsgevoel mogen we in onze maatschappij absoluut niet toestaan’, zei de procureur.