Opnieuw hinder op Antwerpse stadsbussen

Onvrede bij chauffeurs van De Lijn in Antwerpen. ©  Jan Van der Perre

Door een spontane vakbondsactie rijden er op twaalf stadslijnen in Antwerpen centrum woensdagochtend zo goed als geen bussen, meldt De Lijn.

edm

De chauffeurs van stelplaats Zurenborg hebben woensdagochtend opnieuw het werk neergelegd, uit onvrede met een tijdelijke aanpassing van de dienstroosters. De vakbondsactie heeft impact op de stadslijnen 13, 14, 17, 19, 20, 21, 22, 23, 30, 33, 142, 762 in Antwerpen centrum. De trams en streeklijnen rijden wel normaal.

Door werken aan de Rooseveltplaats moeten bussen voor een periode van drie maanden omrijden. Daarvoor deed De Lijn een aanpassing aan de werkroosters voor de chauffeurs op lijn 17. Die maatregel, die volgens de vervoermaatschappij een tijdelijke en lichte aanpassing is, stuit op ontevredenheid.

Volgens de christelijke vakbond ACV is de aanpassing aan lijn 17 deel van de oorzaak van de actie, maar gaat de ontevredenheid verder dan dat. ‘Er zijn al een aantal maanden gesprekken over dienstwijzingen in de regio stad, maar de laatste weken zaten die onderhandelingen in het slop’, zei secretaris Jo Van der Herten dinsdag aan Belga. ‘Daarom hebben wij drie weken geleden een stakingsaanzegging gedaan om opnieuw druk op de gesprekken te zetten.’

Vakbonden en directie zitten woensdagvoormiddag samen voor overleg.