© ATV

Antwerps testdorp breidt uit: nu ook corona-tests voor wie naar buitenland gaat of in quarantaine zit

Het Antwerpse testdorp ‘TestCovid’ breidt vanaf vandaag (woensdag) zijn aanbod uit naar twee nieuwe doelgroepen. Eerst en vooral kan iedereen die naar het buitenland reist en een test nodig heeft, er nu ook terecht. Daarnaast kan wie in quarantaine zit, zich een tweede keer laten testen op corona.

Uitbreiding 1: test voor buitenland

Meerdere landen eisen van buitenlanders een attest van een recente negatieve test, of een verplichte quarantaine na aankomst. Wie een buitenlandse reis plant, kan zich voortaan laten testen in het testdorp. Zowel voor een professionele verplaatsing als voor vakantie. De test kost 46,81 euro per persoon en wordt niet terugbetaald door het RIZIV.

Na de online reservatie en betaling via www.testcovid.be krijgt de persoon die zich wil laten testen een e-ticket met een QR-code. Die moet samen met een identiteitsbewijs voorgelegd worden in het testdorp.

Uitbreiding 2: tweede test in quarantaine

De tweede uitbreiding is er voor mensen in quarantaine. Binnen de voorwaarden van Sciensano kunnen zij zich een tweede keer laten testen in het testdorp. Vijf dagen na hun eerste, negatieve test krijgen ze per mail een uitnodiging voor een tweede test. Deze test is gratis.

Concreet gaat het om mensen die geen symptomen vertonen en een eerste negatieve test hadden op minder dan zeven dagen na een risicocontact of na terugkeer van een reis. De tweede test kan ten vroegste negen dagen na dit risicocontact of de terugkeerdatum. Als ook de tweede test negatief is, kan de quarantaine vroeger worden gestopt dan de voorziene twee weken.

“Dit is een nieuwe stap in de uitbouw van het COVID-19-testdorp en het wapenen van de stad en omliggende gemeenten tegen het virus”, zegt Fons Duchateau, Antwerps schepen voor gezondheidszorg en voorzitter van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). “Antwerpen en ZNA pionieren met deze aanpak en werken constructief samen met andere overheden. Ik wil minister Philippe De Backer danken voor zijn inzet op het federale niveau om dit mee mogelijk te maken.”

Sinds de start op 6 augustus hebben al 5.000 personen zich laten testen. Het gaat om mensen die een code hebben gekregen van een contactonderzoeker, zijn teruggekeerd uit een rode of oranje zone of een voorschrift hebben van hun huisarts.

Uitslag binnen de 24 tot 48 uur

De geteste persoon krijgt binnen de 24 tot 48 uur zijn uitslag via de huisarts, www.cozo.be of www.mijngezondheid.be. 99 procent van de resultaten zijn binnen de 36 uur bekend. Wie een attest nodig heeft voor het buitenland, kan zijn of haar negatieve resultaat afdrukken via diezelfde websites.

Het testdorp staat alleen open voor wie geen symptomen van corona heeft en woont in de stad Antwerpen, Borsbeek, Schoten, Stabroek of Wommelgem. Wie wel symptomen heeft, belt zijn huisarts. Spontaan ter plaatse aanmelden of betalen voor een test kan niet: registratie vooraf is verplicht.  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Coronavirus