Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Woordvoerster krijgt ongewenste knipoog van Kim Jong-Un; ‘Take one for the team’, zegt Trump

Trump met Sanders bij haar afscheid als woordvoerster.Beeld EPA

Amerikaans president Donald Trump zei tegen zijn voormalige woordvoerster Sarah Sanders dat ze ‘naar Noord-Korea moest gaan en dit voor ons doen’ nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un naar Sanders geknipoogd had. Dat schrijft Sanders in haar boek, waarover The Guardian  bericht.

Sanders’ boek ‘Speaking for myself’ verschijnt volgende week en is, in tegenstelling tot eerdere boeken van voormalige medewerkers of van ruziënde familieleden, een lofzang op de president. 

Sanders komt uit een vooraanstaande Republikeinse familie. Haar vader Mike deed in 2008 en 2016 een gooi naar de nominatie voor de presidentsverkiezingen. Sanders begon na de verkiezingsoverwinning voor Trump te werken, en was van mei 2017 tot juni 2019 woordvoerster van het Witte Huis.

Hoezeer ze Trump in haar boek ook verdedigt, toch heeft ook Sanders het in verschillende passages, die The Guardian kon inkijken, over het boerse en seksistische gedrag van Trump en zijn entourage.

Zo heeft ze het onder meer over een top in Singapore in juni 2018, een van de drie ontmoetingen tussen Trump en Kim. Op een gegeven moment merkt Sanders “dat Kim naar mij aan het staren is. We maakten oogcontact, en hij knikte en leek naar mij te knipogen. Ik was met stomheid geslagen. Ik wendde meteen mijn blik af en ging verder met notities nemen”.

Sanders is helemaal van haar melk, schrijft ze. “Ik kon alleen maar denken: ‘Wat is er zonet gebeurd? Heeft Kim Jong-Un echt naar mij geknipoogd!?’”

Versieren

Achteraf, in de auto op weg naar de luchthaven, vertelt Sanders Trump en zijn stafchef John Kelly over het voorval. Trump merkt echter niet dat Sanders de knipoog niet leuk vindt. “Hij probeerde je te versieren!” weet hij met zijn plezier geen blijf.

De diepgelovige Sanders, die het in haar boek uitgebreid over haar geloof heeft, vraagt Trump om er niet mee te lachen. “Alstublieft meneer, stop!”

Maar Trump gaat door. “Wel Sarah, dat is geregeld. Jij gaat naar Noord-Korea en take one for the team! Je man en kinderen zullen je missen, maar je zal een held zijn voor je land!” Daarop barsten Kelly en Trump beiden in lachen uit, aldus Sanders.

Trump met Kim Jong-Un.Beeld AFP