Vlaamse verenigingen midscheeps getroffen door corona: de helft minder werkingsmiddelen

Zowat alle Vlaamse verenigingen zag hun inkomsten verdampen tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit een bevraging van Trooper, een platform om verenigingen digitaal te sponsoren.

Sinds de lockdown en de verregaande sociale beperkingen is het niet evident voor verenigingen om activiteiten te organiseren. Geen activiteiten of acties betekenen ook minder of geen werkingsmiddelen. Bovendien kosten de occasionele en coronaveilige activiteiten ook meer, omdat er bijvoorbeeld beschermingsmateriaal nodig is. De bevraging bij 627 Vlaamse verenigingen schetst dan ook geen al te positief plaatje:

  • 95 procent werd financieel getroffen door de coronacrisis.
  • Gemiddeld verloren de verenigingen zo’n 48 procent van hun werkingsmiddelen, sommige verenigingen noteren een krimp van 70 procent.
  • 68 procent stelt de aankoop van materialen uit, die nochtans noodzakelijk zijn voor de dagelijkse werking.
  • 49 procent heeft grotere investeringen uitgesteld.
  • 13 procent heeft de vergoeding van medewerkers en begeleiders tijdelijk verminderd of stopgezet.

Omdat veel verenigingen niet echt over een grote spaarpot beschikken, zien de vrijwilligers de toekomst niet bepaald als rooskleurig. Zo moet nu al 8 procent van verenigingen het lidgeld verhogen. ‘Een kwart heeft dat nog niet gedaan, maar verwacht dat wel te moeten doen wanneer de huidige situatie aanhoudt’, geeft Trooper aan in een persbericht.

Herwaarderen

Trooper lanceert een oproep aan de politiek om het verenigingsleven te financieel ondersteunen. Dat pleidooi wordt gesteund door professor Lieven Annemans, die sinds woensdagochtend deel uitmaakt van het nieuwe expertenpanel dat de Nationale Veiligheidsraad adviseert én al een tijdje lid is van het Vlaamse maatschappelijke relancecomité.

‘We hebben heel wat adviezen aan de Vlaamse regering gegeven om onze samenleving te doen herstellen van deze crisis. Een van die adviezen was om zeker nu de maatschappelijke waarde van het verenigingsleven te herwaarderen, een duurzame werking ervan mogelijk te maken en een perspectief in de tijd te bieden’, zegt gezondheidseconoom Annemans.

Meer