Videospeler inladen...

Koning Filip ontvangt de laureaten van #HoopDoetLeven: wie zijn deze zes "coronahelden"?

Koning Filip heeft op het paleis in Brussel de zes laureaten van de #HoopDoetLeven challenge ontvangen. Die liep van 3 tot 21 juli. De challenge zocht coronahelden via getuigenissen over mensen die zich op een uitzonderlijke manier hebben ingezet voor onze samenleving tijdens de coronacrisis. #HoopDoetLeven was een initiatief van het burgerplatform Coronadenktank en werd opgestart op vraag van de Koning.

De koning heeft op het paleis van Brussel zes laureaten van de #HoopDoetLeven challenge ontvangen. Die challenge liep van 3 tot 21 juli, de nationale feestdag. De bedoeling was om coronahelden in het zonnetje te zetten die zich op een uitzonderlijke manier hebben ingezet voor hun medemensen tijdens de coronacrisis. 

De coronacrisis gooide bij veel mensen hun leven overhoop, rusthuisbewoners, scholieren, of mensen die besmet raakten met het virus. Soms ging het om extra hindernissen die het leven nog moeilijker maakten, soms ontstond er een leegte die niet meteen op te vullen was. Maar er zijn ook veel mensen die bereid zijn om dan meteen in de bres springen. Koning Filip vroeg het burgerplatform Coronadenktank om deze mensen bij elkaar te brengen.

De Coronadenktank is een burgerbeweging die alternatieve oplossingen bedenkt om het leed van COVID-19 te verzachten en de verspreiding van het virus te verminderen. Al snel na de Belgische lockdown, half maart 2020, is de burgerbeweging op enkele dagen uitgegroeid van enkelingen naar een netwerk van duizenden burgers die hun brede expertise bij elkaar gelegd hebben om oplossingen te bouwen. Van IT’ers tot naaisters en van spoedartsen tot communicatiespecialisten, iedereen werkt solidair, flexibel en doelgericht samen.

Uit de getuigenissen die binnenliepen werden uiteindelijk zes laureaten gekozen, drie Nederlandstaligen en drie Franstaligen. Ze werden alle zes persoonlijk uitgenodigd op een collectieve audiëntie om hun verhaal te vertellen aan de Koning. Dit zijn de zes laureaten:

1. Tracy Verburgh

Assia Bersnukaeva (13) nomineerde haar zorgjuf Tracy Verburgh. Deze zorgjuf merkte op dat Assia afwezig was tijdens de digitale lessen en contacteerde haar. Assia vertelde haar over de moeilijke thuissituatie (tijdens de coronacrisis was haar moeder samen met Assia voor haar gewelddadige echtgenoot gevlucht en naar een andere stad verhuisd).  Tracy Verburgh hielp het tweetal met de administratieve rompslomp en gaf hen terug hoop.

2. George Sutherland

Simon Louagie nomineerde George Sutherland, een lokale Poperingse Schot die met zijn 98 jaar tijdens de coronacrisis 130.000 euro heeft ingezameld om het in financiële nood verkerende Talbot House in Poperinge (een historische soldatenclub uit de Eerste Wereldoorlog en een stukje erfgoed) te redden.

3. Sam Heyerick

Jan Vermeulen nomineerde Sam Heyerick, directeur van het VTI Deinze. Sam ontwierp net na de uitbraak van het coronavirus een face shield, een doorzichtig gezichtsmasker dat meteen gebruikt kon worden in het ziekenhuis van Deinze. Samen met de medewerkers van de school maakte hij honderden stuks. Het ontwerp werd ook doorgestuurd naar andere technische scholen (ook in het buitenland) zodat ook zij deze face shields konden maken.

4. Kaddar Youssef

Kaddar Youssef is een gespecialiseerde vormingswerker die de animatie verzorgt in het rusthuis ""Acacias"" in Brussel. Tijdens de lockdown gaf hij blijk van een uitzonderlijke creativiteit om het gedwongen isolement van de senioren te doorbreken.  Zo lanceerde hij verschillende initiatieven waaronder de "Papy Shop", een mobiele winkel waar de bewoners hun boodschappen konden doen zonder hun kamer te verlaten.

Hij werkte ook samen met een rusthuis in lockdown in Quebec in Canada, en organiseerde videogesprekken met de bewoners daar. En tenslotte organiseerde hij bij de beëindiging van de lockdown op 1 juli een feest om te vieren dat de bewoners eindelijk weer naar buiten mochten, tot hun grote opluchting. 

5. dr. Sabrina Joachim

Sylvie Lizin nomineerde dokter Sabrina Joachim. Sylvie Lizins 18-jarige dochter Elia was een van de eerste patiënten met COVID-19. Het coronavirus had zich vastgezet op het hart van Elia, en haar toestand ging razendsnel achteruit. Ze bleef drie weken in een coma. Met medische spitstechnologie hebben dokter Joachim en haar team van het Citadelle-ziekenhuis in Luik het leven van Elia kunnen redden. 

6. Marie-Cécile Corbisier

Emmanuel Wart nomineerde Marie-Cécile Corbisier, directrice van drie woonzorgcentra in Les Bons Villers, een gemeente in de provincie Henegouwen. Meteen bij de uitbraak van de pandemie besliste Marie-Cécile Corbisier dat alle verzorgenden samen met de bewoners in quarantaine zouden gaan. Op die manier konden ze de bewoners beter begeleiden in deze moeilijke periode, en hen beschermen tegen een besmetting van buitenaf.

Ze wilde ook persoonlijk deelgenoot zijn van die beslissing, en ging dus ook zelf vrijwillig in quarantaine, samen met haar 17-jarige dochter Marie-Alix. Daardoor zijn talrijke levens gered: tot op dit moment hebben zich in geen enkele van de drie residenties besmettingen of overlijdens voorgedaan. 

Doordat Marie-Cécile, haar dochter Marie-Alix en de hele verzorgingsploeg samen met alle bewoners in quarantaine gingen, kon elk van de bewoners zich de hele tijd ondersteund en begeleid voelen. En zo konden ze op de best mogelijke manier die moeilijke omstandigheden doorstaan. 

Bekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen