Parket-generaal: “Geen bewijs dat agenten dood van Chovanec veroorzaakten”

“Er is op dit ogenblik geen bewijs dat het optreden van de politie op de luchthaven van Charleroi de dood van Jozef Chovanek heeft veroorzaakt”. Dat zegt het parket-generaal van Bergen in een persbericht. In januari 2020 wilde de onderzoeksrechter het onderzoek al afsluiten, zonder de betrokken inspecteurs in verdenking te stellen.

Cedric Lagast
Bron: Eigen berichtgeving

LEES OOK. De doodstrijd van Josef Chovanec van minuut tot minuut

Al sinds februari 2018 probeert het gerecht van Charleroi te achterhalen wat er gebeurd is in de politiecel op de luchthaven van Charleroi, toen de Slovaak Jozef Chovanec daar werd opgesloten. Hij werd die nacht zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht, en hij zou vier dagen later daar sterven. Volgens de autopsie overleed hij aan een hartaanval.

Het parket lag de afgelopen weken onder vuur omwille van dat onderzoek. Er is kritiek vanwege de weduwe van Chovanec, die het parket traagheid verwijt.

Maar zelfs in het parlement werd dinsdag gewezen naar het parket van Charleroi door voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), en door voormalig politiebaas Catherine De Bolle. Het parket zou verzaakt hebben om de tuchtoverheid van de inspecteurs op de hoogte te brengen, waardoor de betrokken politiemensen niet geschorst werden.

 ©  rr

In een persbericht neemt het parket-generaal van Bergen het nu op voor het gerecht van Charleroi.

“Alle videobeelden zijn sinds februari 2018 zorgvuldig geanaliseerd door de onderzoekers van het Comité P, die daarbij ook de betrokken politieagenten hebben verhoord”, zegt het parket-generaal. Ze heeft het over de veelbesproken videobeelden van de bewakingscamera, die in de cel filmde.

Hitlergroet

Op die beelden was ondermeer te zien dat een jonge inspecteur een Hitlergroet bracht, naast de zieltogende Slovaak. “Ook dat is opgemerkt, en onderzocht”, zegt het parket-generaal.

Maar het onderzoek concentreerde zich op de oorzaak van het overlijden van Chovanec, zo benadrukt het parket-generaal. De Hitlergroet heeft daar geen invloed op gehad.

“In tegenstelling tot wat er is gezegd, lijkt in deze fase van het onderzoek niet te zijn bewezen dat het optreden van de politie de directe oorzaak was van de dood van het slachtoffer. Dit is de kern van het onderzoek: kan de politie door hun gedrag als strafrechtelijk verantwoordelijk worden beschouwd voor de dood van het slachtoffer?”

LEES OOK. Jambon zag knipperlicht niet, politietop wist van niets

Op de beelden was te zien hoe vijf inspecteurs Chovanec een half uur lang op zijn bed geklemd hielden. Eén inspecteur leek daarbij op de romp van de Slovaak te zitten. “In de huidige stand van de expertise zijn er geen aanwijzingen dat de door de politie uitgeoefende borstcompressie, verband houdt met het overlijden van het slachtoffer.”

Onderzoek was afgerond

Het parket-generaal zegt dat de onderzoeksrechter in januari 2020 het onderzoek al wilde afronden “zonder over te gaan tot de inverdenkingstelling van de politiemensen.”

“De burgerlijke partij (De weduwe van Chovanec, red.) heeft vervolgens bijkomende onderzoeksdaden gevraagd. In mei 2020 heeft de burgerlijke partij ook een eigen expertiserapport van een deskundige (spoedarts Kris Permentier, red) neergelegd waarin de gerechtsdeskundigen bekritiseerd werden.”

“Als gevolg van dit rapport stelde de onderzoeksrechter een colleges van drie deskundigen aan, waaronder een psychiater, om de argumenten van de deskundige van de burgerlijke partij te beantwoorden.”

“Het onderzoek gaat verder”.

Tuchtonderzoek?

Dat er sinds februari 2018 geen tuchtonderzoek werd geopend, is volgens het parket-generaal ook niet de schuld van het gerecht. Ze benadrukt dat de onderzoeksrechter de beelden op 27 februari 2018 in beslag nam. “Maar het gaat om een kopie, op een USB-stick. Het is niet de server die in beslag werd genomen. Dat betekent dat de politie de originele beelden altijd bijhield.”

Met andere woorden: de politie kon de beelden op elk ogenblik zelf bekijken. Eerder benadrukte het parket al dat het overlijden van Chovanec in de pers kwam, en dus publiekelijk bekend was. Het was de Luchtvaartpolitie die de politietop met de beelden op de hoogte had moeten brengen, zo lijkt het parket-generaal te suggereren.