Leander Van Meerhaeghe, Kyara (9) en Alysha (8) Vannevel en Storm zitten langer op de schoolbus dan in de klas.
Volledig scherm
PREMIUM
Leander Van Meerhaeghe, Kyara (9) en Alysha (8) Vannevel en Storm zitten langer op de schoolbus dan in de klas. © Photo News/Verbaere

Langer op schoolbus dan in de klas: zwakste kinderen zijn elke dag tot zes uur en langer op weg van en naar school

“Gisterochtend pikten we om kwart voor zes het eerste kind op in Boom”, vertelt Suzanne Duran, al zeven jaar begeleidster op een schoolbus in Mechelen. “We deden er drie uur en 25 minuten over en kwamen tien minuten ná het rinkelen van de schoolbel aan. Onderweg raakten de kinderen in paniek. Ze zijn een rit van een uur gewoon.” Door de coronamaatregelen zitten sommige leerlingen uit het bijzonder onderwijs langer op de schoolbus dan in de klas. Ze wonen op een handvol kilometers van school, maar zijn vijf — soms zes — uur onderweg. Het onderwijs wijst de virologen met de vinger, maar zij kaatsen de bal terug. “Wij hebben dit nooit gevraagd.”

18 reacties

  • Lawrence Van Damme

    4 jaar geleden
    Wat verwacht men dan? Dat er privévervoer voor elke leerling apart wordt voorzien? Dat er massaal scholen voor buitengewoon onderwijs worden bijgebouwd zodat iedereen dichtbij ene woont? Breng je kinderen zelf naar school of ga dichter bij de school wonen, lijkt me een logischer oplossing.
  • Tanja Vos

    4 jaar geleden
    Waarom middelbaar en lager op een andere bus van buitengewoon onderwijs ivm Corona. Rijdt er ook een speciale lijnbus voor elk school? Zit iedereen op die lijnbus in een vaste busbubbel met elke dag dezelfde mensen en dezelfde plaatsen? Waarom weer extra regels verzinnen als er voor andere helemaal geen regels zijn?
  • sigrid verbeke

    4 jaar geleden
    Rikkert Biemans,wij kregen pas op 28 augustus de lijst met kinderen die moesten opgehaald worden. en dan heb je 3 dagen de tijd om uit te zoeken hoe je deze rit zo efficient mogelijk kan doen verlopen.hierbij proberen wij , als begeleiding , zoveel mogelijk er voor te zorgen dat de rit niet te lang duurt. maar dat is niet simpel als de kids soms meer dan 10 km van elkaar wonen.
  • Hilde

    4 jaar geleden
    Deze kinderen hebben geen keus en vallen al van zo lang ik weet uit de boot, en nu zal er nog niets veranderen, dus geef de mensen geen valse hoop.
  • Marie Van Gaever

    4 jaar geleden
    Vlaanderen ; verbeelding werkt staat mooi in logo ! Alles wat Vlaanderen zelf doet is beter. We gaan de limiet van schoolvervoer van 6 naar 5 uur brengen ! Neen, U leest het goed : niet per week, maar per dag . Schande voor "beschaafd" land, we zullen dit maar bij de lijst zetten van alle fantastische verwezenlijkingen.