Conner Rousseau.
Volledig scherm
Conner Rousseau. © VIER

Conner Rousseau over migratie: “Als je geen Nederlands wil leren, kan je hier weinig komen doen”

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau vindt dat Vlaanderen “menselijk” moet zijn voor asielzoekers, maar tegelijkertijd ook duidelijke afspraken moet maken. Zo moeten ze verplicht Nederlands leren. Anders kunnen ze volgens Rousseau niks komen doen in ons land. Dat zei hij op de sofa van Gert Late Night. In ‘De Ochtend’ op Radio 1 zegt Rousseau dat het helemaal niet gaat om een “strenger migratiebeleid”. 

188 reacties

  • Nele Poppe

    4 jaar geleden
    Vb. Migranten/e.a. leren eerst Frans (verblijf in Wallonië) wat +/- 2 jaar voordat de Forem hen aan de slag laat gaan in een bepaalde job. Verhuizen deze mensen naar Vlaanderen dan, moet dat taalproces opnieuw want dan is het de VDAB die het niveau van het Nederlands beoordeelt (voldoende kennis) voor een tewerkstelling. Geschatte duur: ook +/- 2 jaar. D.w.z. 4 jaar leven van een leefloon, zonder werkervaring te kunnen opdoen, ... Dit leidt tot (kans)armoede. Is leren en werken een optie? 
  • bert pare

    4 jaar geleden
    Eerst steekt zijn partij decennia de kop in het zand en nu vertelt hij dit, zegt er nog bij "altijd ons standpunt geweest" dit haalt zijn geloofwaardigheid helemaal onderuit. En hoe denkt de zusterpartij PS daarover? Horen die de bottines nog niet door de straten komen?
  • Danny janssens

    4 jaar geleden
    zolang ze maar geen verrraad aan de gewone man philippus de geest dan kan het mij maar weinig schelen of het met of zonder vlaamse meerderheid. Wat heeft de vorige regering met vlaamse meerderheid ons trouwens opgebracht, enkel een tsunami van nieuwe lasten en belastingen en een ontspoorde begroting en dan spreek ik nog niet eens over het debacle in de vlaamse rusthuizen
  • Lena Verroken

    4 jaar geleden
    Misschien moet Rousseau eens een les Nederlands bijwonen in een CBE. Er wordt zo snel van uitgegaan dat anderstaligen geen Nederlands willen leren. Ik geef nu 5 jaar Nederlandse les aan laag- en niet geschoolde anderstaligen en kan zeggen dat de meeste van mijn cursisten zeer gemotiveerd zijn. Onze maatschappij staat er echter niet voor open om anderstaligen te helpen. Een gezonde woning vinden is moeilijk, werkgevers hebben geen tijd om anderstaligen degelijk op te leiden enz...
  • hugo van der speeten

    4 jaar geleden
    Steden,gemeenten en overheid spelen hier een belangrijke rol zeker in Vlaanderen