Liveblog - Erika Vlieghe over mogelijk vaccin tegen maart: "Dat vind ik erg optimistisch, ik zou voorzichtiger zijn" 

Infectiologe Erika Vlieghe waarschuwt voor te veel optimisme rond het bericht dat er in maart volgend jaar al een coronavaccin zou kunnen zijn. Het aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft licht dalen. In de week van 24 tot 30 augustus werden er gemiddeld 440 besmettingen per dag vastgesteld. Dat zijn er 11 procent minder dan in de week daarvoor. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Erika Vlieghe pleit voor "voorzichtigheid" rond bericht van mogelijk vaccin in maart

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) verwacht dat er eind maart een vaccin beschikbaar zal zijn tegen SARS-CoV-2, en heeft dat vandaag ook zo gecommuniceerd.

Infectiologe Erika Vlieghe vindt dat naar eigen zeggen "erg optimistisch". "Ik vind dat we daar toch nog altijd erg voorzichtig en in de voorwaardelijke zin over moeten spreken. We mogen het niet als vanzelfsprekend nemen dat we in maart mensen gaan beginnen te vaccineren. Dat vind ik erg optimistisch."

Vlieghe zou naar eigen zeggen dan ook voorzichtiger zijn. "Natuurlijk klampt iedereen zich daar aan vast. Iedereen is de pandemie zo beu. Maar het gevaar is dat als je echt een datum en een moment noemt, iedereen dan op 28 februari zal zeggen: “Jongens, vanaf morgen is het gedaan”."

Er moet nog ontzettend veel onderzoek gebeuren, waarschuwt Vlieghe verder. "En dan heb ik het nog niet over productie en distributie. Natuurlijk is het fijn mocht er ergens een lichtpunt zijn en daar streven we naar. Er zijn wel heel veel groepen naar een vaccin op zoek. Dus er is wel een zeker optimisme. Maar tussen dat en het in uw hand hebben en dan ook nog een populatie mee beschermen, dat zijn echt wel veel verschillende stappen."

Bekijk hier het gesprek met Erika Vlieghe in "De Afspraak": 

Videospeler inladen...

App voor contactopsporing klaar op 10 september: “10.000 mensen gaan app dan uitproberen”

De app voor contactopsporing zal – als alles goed loopt – tegen 10 september klaar zijn. Dat zegt Karine Moykens, die de contactopsporing in ons land coördineert, in “De Ochtend” op Radio 1. De app is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en houdt bij met wie we fysiek in contact gekomen zijn.

Volgende week donderdag wordt de app dus gelanceerd, al is het eerst voor een beperkt publiek. "We gaan zo’n 10.000 mensen de app op dat ogenblik laten uitproberen in real life", zegt Moykens. "Zo kunnen we zien of de app het nodige werk levert. Ik denk dat we dan in de week van 20 september de app voor het grote publiek kunnen openstellen." De app blijft wel vrijwillig, de vraag is dan ook of genoeg mensen hem zullen installeren.

BELUISTER hier het gesprek met Karine Moykens in "De ochtend":

Bekijk hieronder het verslag over de app voor contactopsporing uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

16 leerkrachten uit Diest testen allemaal negatief op coronavirus

In Diest hebben de 16 leerkrachten van de middelbare school De Prins allemaal negatief getest op het coronavirus. Ze moesten in quarantaine nadat ze vorige week vrijdag allemaal contact hadden met een besmette leerkracht. Als ze morgen opnieuw negatief testen, mogen de leerkrachten woensdag terug naar school.

Lees hier meer:

"Tegen maart een veilig coronavaccin", hoe realistisch is dat?

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) verwacht dat er eind maart een vaccin beschikbaar zal zijn tegen SARS-CoV-2, het virus dat de huidige COVID-19 pandemie veroorzaakt. Dat zou zeer snel zijn, na ongeveer een jaar in plaats van de gebruikelijke 7 jaar of langer. Dat komt niet doordat er minder hoge eisen aan het vaccin gesteld worden, maar onder meer omdat de testfasen van de kandidaat-vaccins nu parallel kunnen worden uitgevoerd in plaats van na elkaar.

Lees hier meer:

Leerlingen gingen deze week al massaal naar school

Leerlingen zijn deze week weer massaal naar school getrokken. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Vlaams onderwijsagentschap. Dat registreerde de aanwezigheidscijfers in de helft van alle Vlaamse scholen (1.981 scholen). In het lager en middelbaar onderwijs bleef maar 1 a 2 procent van de leerlingen afwezig op de eerste twee schooldagen. In de kleuterklassen kwam ongeveer 3 procent van de kleuters niet opdagen. Volgens onderwijsminister Ben Weyts hebben de prima voorbereidingen van directies en leerkrachten om de leerlingen in veilige omstandigheden te verwelkomen de meeste ouders kunnen overtuigen. 

Bewoners woonzorgcentra moeten altijd één bezoeker per week kunnen ontvangen

Bewoners in Vlaamse woonzorgcentra zullen vanaf maandag áltijd minstens één bezoeker per week kunnen ontvangen, ook al is er een grote corona-uitbraak in het woonzorgcentrum. Dat heeft de taskforce beslist. Vorige week was er heisa over centra waar weinig of geen bezoek mogelijk was, ook al waren er geen besmettingen. 

Lees hier meer:

“France relance" : Frankrijk investeert 100 miljard in economisch herstelplan

De coronacrisis heeft ook de Franse economie zwaar aangetast. Eerste minister Jean Castex heeft vanmiddag een ambitieus economisch herstelplan voorgesteld. “Een historisch plan, vier keer groter dan dat na de bankencrisis, en relatief het grootste van alle Europese landen”. Banen zijn prioriteit nummer één, volgend jaar zou het al 160.000 jobs opleveren. Maar het moet de Franse economie ook op langere termijn groener en meer concurrentieel maken, iets waar president Macron al eerder op hamerde. 

Concreet krijgen bedrijven steun om jongeren tot 25 in dienst te nemen. Er komen ook belastingverminderingen. “We gaan niet de vergissing herhalen om de belastingen te verhogen” zei de premier. Hoe komt de vergroening van Frankrijk er concreet? Overheidsgebouwen worden massaal beter geïsoleerd en voor huizen komen er premies.  Er gaan miljarden naar het spoor, vooral investeringen in het vrachtvervoer per trein, en er komen veel meer fietspaden. Er komt steun voor nieuwe technologieën en onderzoek, zoals twee miljard voor waterstoftechnologie. In het embleem van “France Relance” staan een Franse én een Europese vlag. Dat is geen toeval, Europa draagt voor veertig procent bij aan de Franse inspanning. 

Verkoop van kleding en schoenen in juli met 27% gedaald

De kleding- en schoenwinkels in België hebben in juli niet bepaald goede zaken gedaan. De verkoop lag 27,2 procent lager dan in juli vorig jaar, meldt het Belgische statistiekbureau Statbel.

In juni - de eerste volledige maand dat de winkels openden na de lockdown, lag de verkoop van textiel, kleding en schoenen ruim 12% lager dan een jaar eerder. In juli werd het verschil nog een stuk groter. Vermoedelijk speelt het uitstel van de solden, die dit jaar uitzonderlijk in augustus plaatsvonden, ook een rol.

De e-commerce blijft daarentegen goed boeren. In juli lag de onlineverkoop 10,1 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Steden en gemeenten krijgen toegang tot gegevens uit Groeipakket om kwetsbare gezinnen extra kindergeld te geven

Om steden en gemeenten de kans te geven kwetsbare gezinnen extra te ondersteunen, stelt de Vlaamse overheid hen de gegevens uit het Groeipakket ter beschikking. Kwetsbare gezinnen vinden blijkbaar moeilijk de weg naar de extra corona-tegemoetkoming die Vlaanderen voorziet in het Groeipakket.

"Steden en gemeenten kunnen en willen helpen", zegt minister van Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V). "Alleen is het voor hen veel moeilijker om de individuele situatie van gezinnen te kennen. Daarom geven we hen toegang tot de gegevens uit het Groeipakket. Zo kunnen zij nog beter steun geven aan wie het nodig heeft."

Die gegevens kunnen op twee manieren verworven worden. Ofwel sluit het lokale bestuur een protocol met het agentschap Opgroeien, zodat het eenmalig een lijst krijgt van de gezinnen die een Groeipakket ontvangen met een sociale toeslag. Ofwel zal de stad of gemeente het agentschap Uitbetaling Groeipakket kunnen vragen om kwetsbare gezinnen te contacteren met de boodschap dat ze in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. De betrokkenen kunnen dan kiezen of ze ingaan op het aanbod.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Ook Erika Vlieghe krijgt politiebescherming

Vier COVID-experten krijgen politiebescherming nadat er bedreigingen aan hun adres werden geuit. Naast viroloog Marc Van Ranst gaat het nu ook om de voorzitter van de GEES-expertengroep Erika Vlieghe en nog twee andere wetenschappers. 

"Vier COVID-experten krijgen momenteel politiebescherming. Vier", tweette Van Ranst gisteren. "Er werden bedreigingen tegen ons geuit en de politie heeft ons daarvan op de hoogte gebracht", bevestigt professor en infectiologe Vlieghe aan het persagentschap Belga nu. "In een lopend onderzoek had de onderzoeksrechter de dreigementen voldoende ernstig geacht om politiebescherming te voorzien."

In juli raakte bekend dat haar collega Van Ranst politiebescherming krijgt vanwege dreigementen uit extreemrechtse hoek.

Erika Vlieghe.

The Rock en zijn gezin lopen corona op

De Amerikaanse acteur Dwayne Johnson (48), beter bekend als The Rock, is samen met zijn vrouw Lauren en twee dochters besmet geraakt met het coronavirus. Dat maakte hij bekend op Instagram. "Ik wou dat ik het alleen had, maar het was mijn hele gezin", vertelt de acteur uit films als "Jumanji" en "Fast & furious" in een video.

2019 Invision

Het ergste lijkt na 2-3 weken wel achter de rug. "We zijn niet langer besmettelijk en we zijn gezond", aldus The Rock. De dochters herstelden snel, maar het koppel niet zo makkelijk. Ze liepen allen het virus via vrienden op.

"Als je bezoek hebt van vrienden of familie weet je dat je ze kan vertrouwen... maar je weet het toch nooit zeker." De acteur dringt erop aan om een neusmondmasker te dragen. "Draag jullie masker. Ik ben geen politicus, ik ben een man die bezorgd is over zijn familie en er alles zal aan doen om hen te beschermen." De moeder van de The Rock heeft onder meer COPD, een chronische longziekte.

Geneesmiddelenagentschap FAGG: "Hopelijk eind maart een veilig vaccin in België"

Het geneesmiddelenagentschap FAGG schat dat er eind maart een vaccin op de markt is tegen het verraderlijke coronavirus. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Ann Eeckhout van het FAGG bevestigt dat er hoop is voor de lente.

Mogelijk blijven er tien degelijke vaccins over

FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten)

"Er lopen meer dan 200 projecten over de hele wereld om een COVID-19-vaccin te ontwikkelen. We hopen tegen eind maart 2021 een veilig vaccin te hebben in België", klinkt het. "De productie is bedoeld voor álle Europeanen en het vaccin wordt verdeeld volgens de grootte van de lidstaten."

Eeckhout zegt dat er van de lopende 200 projecten mogelijk een 10-tal degelijke vaccins zal overblijven. "De eisen voor een veilig en kwaliteitsvol vaccin zijn dezelfde als die voor andere geneesmiddelen.  De werkzaamheid moet gegarandeerd worden. De korte ontwikkeling gezien deze pandemie is mogelijk, omdat de verschillende onderzoeksfases in parallel kunnen gebeuren en omdat er permanent een Europees expertenteam ter beschikking staat dat de fabrikanten gaat helpen als er obstakels zijn. Dat alles samen maakt de doorlooptijd van de ontwikkeling van een vaccin veel korter."

Bekijk hieronder het verslag over het coronavaccin uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Koen Wauters in "Het Journaal": “Als alles goed gaat, kan dat realistische timing zijn”:

Videospeler inladen...

Regels buitengewoon onderwijs worden versoepeld: kinderen niet langer 5 uur onderweg met de bus

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft beslist om de regels voor het busvervoer in het buitengewoon onderwijs vanaf volgende week maandag te versoepelen. Op die manier zullen kinderen minder lang onderweg zijn van en naar hun school. Door corona mochten kinderen van het lager onderwijs niet meer op dezelfde bus met kinderen uit het secundair. Daardoor waren sommige kinderen meer dan 5 uur per dag kwijt aan hun verplaatsing.

“Er zijn zelfs kinderen uit hetzelfde gezin die apart moeten opgehaald worden en dat maakt alles toch wel erg complex”, zegt minister Peeters. Jongeren mogen dus weer samen op de bus, zolang de code geel van kracht is, zoals op dit moment. Wanneer de coronacijfers weer stijgen en code oranje geldt, wordt de versoepeling opnieuw herbekeken.

Bekijk hieronder het verslag over het busvervoer in het buitengewoon onderwijs uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Belgen die vlucht boekten bij TUI en nu in Spanje zijn, kunnen terugvlucht verzetten of annuleren

Morgen om 16 uur wordt Spanje verboden terrein voor Belgen. Het hele land kleurt dan rood. Maar wat betekent dat concreet voor wie momenteel in Spanje op vakantie is? Piet Demeyere van touroperator Tui vertelt in "De ochtend" (Radio 1) dat er nog 6.600 reizigers in Spanje vertoeven. Daarvan hebben er 2.000 een pakketreis geboekt en 4.600 reizigers enkel een vlucht. 

Het lukt Tui niet om al die reizigers nog vóór 16 uur morgen naar huis te brengen. Piet Demeyere: "We beschikken niet over het nodige aantal vliegtuigen. We zullen tot en met 9 september al onze vluchten laten doorgaan. Die zullen natuurlijk leeg vertrekken. Alle mensen die geboekt hadden voor een bepaalde retourvlucht - tussen nu en 9 september - zullen op diezelfde vlucht kunnen terugkeren. Mensen die langer bleven als pakketreiziger zullen we toch op een van die vluchten moeten plaatsen. Zij moeten hun verblijf inkorten. Voor wie alleen een ticket had geboekt en later terugkomt: die mensen zullen moeten zien hoe ze thuis raken, indien ze dat willen." 

BELUISTER hier het gesprek met Piet Demeyere in "De ochtend":

Cijfers gaan de slechte richting uit in Spanje: hoe is het zover kunnen komen?

Spanje wordt vanaf morgen ingekleurd als rode zone, omdat het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt. Belgen die terugkeren uit Spanje moeten verplicht een test afleggen en twee weken in quarantaine gaan.

"1/3 van alle besmettingen in Spanje bevindt zich in Madrid", zegt correspondent Sven Tuytens in "De ochtend" op Radio 1. "Op minder dan 24 uur zijn er meer dan 8.500 nieuwe besmettingen over heel Spanje vastgesteld en vielen er 42 doden. De tendens gaat in de slechte richting."

Het einde van de strenge lockdown kwam op 21 juni, het begin van de grote vakantie 

correspondent Sven Tuytens

Spanje was ook een van de zwaarst getroffen landen in het begin van de pandemie. Hoe is het opnieuw zover kunnen komen? "Het heeft misschien te maken met die 100 dagen bijzonder strenge lockdown. Het einde kwam op 21 juni, het begin van de grote vakantie. Dat heeft aan de Spanjaarden zo'n beetje het signaal gegeven van "het is voorbij". Veel jongeren kregen het gevoel "we moeten minder bang zijn". Mensen zijn enorm beginnen rondreizen in eigen land, er waren heel veel sociale contacten", verklaart Tuytens.

Hij verwijst ook naar de harde beelden in het begin van de lockdown met overvolle ziekenhuizen. "Die beelden zijn verdwenen, de ziekenhuizen kunnen het aan. Mensen denken dan "als we ziek worden, kunnen we tenminste naar het ziekenhuis" gaan."" Bovenop de stijgende cijfers komt ook nog eens het nieuwe schooljaar dat in Spanje volgende week start. Tuytens: "Veel Spanjaarden houden hun hart vast."

BELUISTER hier het volledige gesprek met Sven Tuytens in "De ochtend":

Meest gelezen