©  BELGA

De Duivelse opstelling: Tielemans in plaats van De Bruyne, ook Castagne en Denayer mogen rekenen op basisplaats

De schade valt mee. Werd er vorige week na de bekend-making van de 29-koppige selectie nog gevreesd voor een lawine aan afzeggingen voor deze interlands in de Nations League, dan blijft de teller uiteindelijk op zes staan. Daarvan is Kevin De Bruyne de enige die zeker was van een basisplaats. Hoe ziet de ploeg, tien maanden na de laatste interland tegen Cyprus, er overmorgen uit? De bondscoach kiest in Denemarken, de zwaarste van de twee duels, voor zijn beste team. Tegen IJsland worden wijzigingen verwacht.

Doelman

Door de berichten over de positieve coronatest van Thibaut Courtois was er even twijfel over de inzetbaarheid van de doelman van Real Madrid. Courtois trainde gisteren gewoon mee. Als dat vandaag nog het geval is, staat hij in Kopenhagen onder de lat. Zo niet, dan staat Simon Mignolet klaar om hem te vervangen.

 ©  Photo News

Verdediging

Toby Alderweireld en Jan ­Vertonghen - als hij fit is want hij trainde gisteren niet mee - zijn ­zekerheden. Als centrale pion moet Roberto Martinez zijn eerste drie keuzes missen: Vincent ­Kompany is gestopt. Thomas ­Vermaelen mocht van de Japanse autoriteiten wegens coronagevaar niet van Japan naar Europa ­reizen en Dedryck Boyata is geblesseerd.

Veel opties heeft de bondscoach niet meer. Leander Dendoncker is een optie, maar hij speelt bij Wolves al een hele tijd op het middenveld. Jason Denayer speelt bij Olympique Lyon eerder aan de rechterkant, maar kan als meest centrale man in de defensie depanneren. Dat deed hij ook in de laatste interland, in november van vorig jaar tegen Cyprus. Denayer steeg ook in de achting nadat hij met Lyon als enige Belg de halve finale van de Champions League bereikte. Brandon Mechele speelt bij Club Brugge ook op die positie, maar zal Denayer moeten laten voorgaan.

 ©  Photo News

Middenveld

Thomas Meunier gaf het zelf toe. Hij is pas terug uit blessure en kan zeker geen twee wedstrijden op vier dagen spelen. Dat maakt de weg vrij voor Timothy Castagne, de rechterflankspeler die op ­wolkjes loopt na zijn transfer van Atalanta naar Leicester City. Kevin De Bruyne staat zijn hoog­zwangere vrouw nog bij en zelfs indien hij vandaag nog op training zou arriveren - wat niet verwacht wordt - heeft hij maar twee ­trainingen in de benen, nadat hij op 15 augustus met Manchester City door Lyon werd uit­geschakeld in de kwartfinale van de Champions League.

Martinez deed in het verleden ­altijd hetzelfde als De Bruyne niet speelklaar was of op een andere positie speelde. De bondscoach zette Youri Tielemans centraal op het middenveld naast Axel Witsel, die boven elke twijfel verheven is. Dennis Praet en Hans Vanaken zijn op die posities niet de eerste of zelfs de tweede keuze. Yannick Carrasco lijkt na de coronastop herboren bij Atlético Madrid na zijn passage in China. Toch zal de voorkeur voor de linkerkant nog altijd uitgaan naar Thorgan ­Hazard, die op die positie bij de Rode Duivels nog nooit heeft ­ontgoocheld. Hij pikt ook regelmatig een doelpuntje mee.

 ©  Photo News

Aanval

Er is weinig reden om aan te ­nemen dat Dries Mertens niet aan de wedstrijd zal beginnen. De rechteraanvaller heeft er intussen al tien dagen training opzitten na zijn vakantie. Martinez durft hem wel eens aan de kant te houden, maar nu zit er niet meteen een ­evenwaardige vervanger op de bank. Jérémy Doku en Yari Verschaeren zijn nog wat jong, Leandro Trossard werd al twee keer ­opgeroepen maar kreeg nog geen speelkansen. Als diepe spits gaapt na Romelu Lukaku een groot gat nu Michy Batshuyai, Christian Benteke en Divock Origi afhaakten. Landry Dimata komt nog maar net kijken en toonde bij ­Anderlecht dat hij vooral nog het ritme moet vinden na anderhalf jaar blessureleed. Een optie is Mertens als valse diepe spits te ­laten spelen.

Eden Hazard trainde gisteren niet mee, maar de bond verzekerde dat het niet erg was. De aanvoerder zal ondanks de geringe trainingsdagen wel beginnen aan de wedstrijd als hij daadwerkelijk fit is. Zijn mogelijke vervangers? Dezelfden die klaarstaan ­indien er met Mertens iets aan de rechterkant gebeurt. Ook Carrasco kan op de positie van Hazard spelen.

Ludo Vandewalle