Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Politie schiet jonge zwarte man (18) neer in Washington

De dood van de 18-jarige Deon Kay leidde enkele uren later tot een betoging in Washington DC.Beeld EPA

In de Amerikaanse hoofdstad Washington DC heeft de politie gisteren een zwarte jongeman gedood. Het nieuwe incident komt er terwijl de Verenigde Staten de voorbije maanden massale protesten kennen tegen racisme en politiegeweld.

, en

De agenten reageerden op een oproep dat er gewapende mannen in een voertuig zaten, toen ze rond 16 uur lokale tijd (22 uur Belgische tijd) ter plaatse kwamen in het zuidoosten van Washington DC. “Toen ze het voertuig naderden, is een aantal personen te voet op de vlucht geslagen en een agent heeft daarbij het vuur geopend”, zei het hoofd van de politie van Washington DC, Peter Newsham, tijdens een persconferentie. Een iemand werd daarbij geraakt en hij werd later in het ziekenhuis dood verklaard. 

Wat de precieze aanleiding was voor de agent om het vuur te openen, is niet meteen duidelijk. “We denken dat de verdachte op dat moment een vuurwapen had”, aldus Newsham. De politie trof ter plaatse twee vuurwapens aan. 

Lees ook
Beeld EPA

Bodycams

Volgens de lokale verkozene Trayon White was het slachtoffer “een jonge Afro-Amerikaan”. Het gaat om de 18-jarige Deon Kay, zo heeft zijn familie bekendgemaakt. White roept de politie op om de beelden van de bodycams van de agenten vrij te geven.

In de Verenigde Staten wordt onder de noemer ‘Black Lives Matter’ al maandenlang actiegevoerd tegen racisme en politiegeweld. Twee dagen geleden schoten agenten in Los Angeles nog een zwarte Amerikaan dood nadat ze hem staande probeerden te houden omdat hij met zijn fiets een verkeersovertreding had begaan.

Bodycams
Beeld EPA