Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

Moykens: "Tracing-app is deze maand klaar"

De contact tracing-app in de strijd tegen het coronavirus zal over enkele dagen klaar zijn. De huidige testfase loopt nog tot 10 september, aansluitend zal een eerste groep van 10.000 mensen de app uitproberen. Vervolgens, en als alles goed gaat, zal de app in de week van 20 september gebruikt kunnen worden door het grote publiek. Dat zeggen Karine Moykens, de voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, en cryptograaf Bart Preneel (KU Leuven).

20 reacties

  • Philippe Dentant

    4 jaar geleden
    Oei, die was er in Juni al in Ijsland. Centraal ontwikkelen en uitrollen over verschillende landen was dan ook nog eens goedkoper geweest ook.
  • Jos Vercammen

    4 jaar geleden
    Patrick Driessens, dat is de vraag die ik mij ook onmiddellijk gesteld heb. Zelf behoor ik ook tot degenen die geen smartphone hebben. Mij speciaal voor die contact tracing zo'n duur toestel aan te schaffen, ben ik niet zinnens. Ik zie niet in waarom ik dat zou nodig hebben; een gewone eenvoudige GSM volstaat voor mij. Ik denk trouwens dat velen, die behoren tot de risicogroepen, ook geen smartphone hebben. Meestal gaat het over oudere mensen, die met zo'n ding niet overweg kunnen.
  • Roger De Volder

    4 jaar geleden
    App is niet meer nodig, iOS 13.7 is contact tracing actief voor België als je dat wil tenminste. Is ook beste oplossing, al die verschillende overheden Apps maken wat met mensen die reizen, updates etc. Dus iOS gebruikers doe de update naar iOS13.7 en zet Exposure Notification aan voor België, Sciensano staat Dan vermeld. (Je kan dat zelfs aanzetten voor andere regio’s, op voorwaarde dat die actief zijn)
  • bruno draulans

    4 jaar geleden
    Benieuwd of dat gaat werken met al die versies van bluetooth. Ik dacht dat je bij BT altijd moet bevestigen voor gegevensoverdracht of communicatie?
  • Paul van de velde

    4 jaar geleden
    De volgende stap naar algehele controle. Ze weten perfect waar je bent, hoelang je ergens verblijft, wat je koopt, met wie je op stap bent en zelfs waar je naartoe gaat. Alleen als er een overval of vernielingen gebeuren weten ze niet wie het gedaan heeft en werken de camera's die overal opgesteld staan niet meer. Wie geloofd onze politici nog na alle leugens en bedrog die ze gepleegd hebben de laatste 6 maanden?
  1. Contacttracers polsen nu toch naar 'whereabouts’: “Ik wil niet blijven hangen in discussie over privacy”

    Contacttra­cers polsen nu toch naar 'wherea­bouts’: “Ik wil niet blijven hangen in discussie over privacy”

    Het is de bedoeling het contactonderzoek of de ‘contacttracing' drastisch te versnellen en de kwaliteit van de gegevens te verbeteren. Dat heeft Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, gezegd in het Vlaams Parlement. Zo zullen voortaan tot 90 contacten geregistreerd kunnen worden (in plaats van 10), zullen mensen zelf ook kunnen terugbellen naar het callcenter en wordt de informatiedoorstroming aanzienlijk versneld. Moykens hoopt ook dinsdag het contract voor de app voor contactopsporing te kunnen gunnen.
  2. Bart De Wever (N-VA) op verkiezingscongres: “Gedaan met Vivaldi, gedaan met hardwerkende Vlaming uit te persen en uit te lachen”

    Bart De Wever (N-VA) op verkie­zings­con­gres: “Gedaan met Vivaldi, gedaan met hardwerken­de Vlaming uit te persen en uit te lachen”

    Dit jaar is Bart De Wever 20 jaar voorzitter van de N-VA. Een “voorrecht” noemde De Wever dat op het verkiezingscongres van zijn partij vandaag in Gent. N-VA wil het alternatief zijn voor een voortzetting van de huidige federale regering, die op kap van de Vlaming de begroting verder de dieperik laat ingaan. Enkel N-VA kan voor de kentering zorgen, verklaarde voorzitter Bart De Wever vandaag aan het slot van het kiescongres van zijn partij. En als de kiezer N-VA een sterk mandaat geeft, dan is De Wever bereid premier te worden.