Vega-raket brengt Belgische satellieten in baan rond aarde

De Europese Vega-draagraket heeft in de nacht van woensdag op donderdag een vijftigtal satellieten succesvol in een baan rond de aarde gebracht, waaronder ook twee Belgische nanosatellieten. De lancering van de raket was al herhaaldelijk uitgesteld omdat de coronapandemie of slecht weer roet in het eten gooiden. Bekijk de beelden hierboven.

cevt, avh
Bron: BELGA

De Vega steeg om 22.51 uur lokale tijd in Frans-Guyana (3.51 uur Belgische tijd) op. De lichte draagraket bracht maar liefst 53 micro- en nanosatellieten voor 21 klanten uit 13 landen in de ruimte. Na een vlucht van minder dan twee uur was de opdracht van de draagraket geslaagd, aldus een journalist van het Franse nieuwsagentschap AFP die ter plaatse was op de lanceerbasis in Kourou.

De raket liet de eerste zeven microsatellieten, met een gewicht van 25 tot 145 kilogram, los in de ruimte tussen de 40ste en 52ste minuut van de vlucht. De andere 46 nanosatellieten, met een gewicht van 250 gram tot 7 kilogram, werden ontplooid in minder dan 3 minuten tijd op ongeveer 1 uur en 42 minuten na de lancering van de raket, zegt lanceerbedrijf Arianespace.

Onder de satellieten zijn ook twee Belgische CubeSats: PICASSO van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) en SIMBA van het KMI.

PICASSO zal de filtering van het zonlicht door de aardse atmosfeer tijdens zonsopgang en zonsondergang gebruiken om de verticale verdeling van ozon in de stratosfeer te monitoren. Bovendien zullen de Langmuir-sondes die zich aan het uiteinde van de vier zonnepanelen uitstrekken, de variaties in het ruimteplasma in de baan van PICASSO in kaart brengen.

SIMBA zal klimaatverandering opvolgen door het meten van de totale energiebalans van onze planeet. Het belangrijkste instrument aan boord van deze satelliet meet zowel de energie die de Aarde van de Zon ontvangt als de energie die de Aarde verliest aan de ruimte.