Het huidige niveau is het hoogste sinds september 2017.  © BELGA

Provincie Antwerpen heeft hoogste werkloosheid van Vlaanderen

De werkloosheid in Vlaanderen is in augustus met 8,6% gestegen tegenover dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Aan het einde van de maand waren er 213.294 ­niet-werkende werkzoekenden. De ­tijdelijke werklozen zijn in dat cijfer niet meegerekend. De provincie Antwerpen heeft de hoogste werkloosheid met 8,4%.

Bij hoog- en middengeschoolden liep de werkloosheid bijna dubbel zo snel op als bij de laaggeschoolden. De stijging was in West-Vlaanderen het grootst met 10,6% en in Limburg het laagst met 7,7%. Desondanks blijft de werkloosheid in West-Vlaanderen met 5,6% het laagst. De provincie Antwerpen heeft de hoogste werkloosheid met 8,4%.

Na de jarenlange dalende trend heeft de coronacrisis duidelijk een kantelpunt veroorzaakt. Sinds ­november is het aantal werklozen sterk gestegen. Het huidige niveau is het hoogste sinds september 2017. In absolute aantallen zijn er sinds ­november vorig jaar ruim 35.000 werkzoekenden bijgekomen. Zo’n stijging in een korte tijd is voor het laatst in 2009 voorgekomen, in de nasleep van de financiële crisis.

Schoolverlaters

Vlaams minister van Werk Hilde ­Crevits (CD&V) wijst er wel op dat de cijfers van werkzoekenden in juli en augustus elk jaar hoger liggen dan in de andere maanden. Dat heeft onder meer te maken met de schoolverlaters die zich bij de VDAB inschrijven.

De grootste stijging valt te noteren in de leeftijdscategorie 25 tot 40 jaar (+11,6%). De ouderen op de arbeidsmarkt (+55 jaar) ondervinden op dit moment minder grote gevolgen van de crisis. Daar stijgt het percentage licht (+3,8%). Een grote stijging is er ook bij de hooggeschoolden (+11,6%), gevolgd door de middengeschoolden (+10,2%). (blg, rmg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER