Egbert Lachaert blijft discreet over federale formatie: “We werken rustig verder”

 ©  ISOPIX

Bron: BELGA

Dat CD&V-voorzitter Joachim Coens bereid is de gesprekken met liberalen, socialisten en groenen voor een federale regeringsvorming een kans te geven, is een positief signaal. Dat zegt de woordvoerder van koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert donderdag. Voor het overige blijft hij discreet over de werkzaamheden van de komende uren en dagen. “We werken rustig verder. Morgen is er de afspraak op het Paleis. We gaan geen mediaverklaringen afleggen”, luidt het.

CD&V-voorzitter Coens verklaarde woensdagavond dat hij de onderhandelingen met de Vivaldi-partijen een kans wil geven. Daarmee is de kous nog lang niet af, maar in elk geval zeggen de christendemocraten niet langer neen tegen een coalitie zonder meerderheid aan Vlaamse kant, dus zonder N-VA.

Het staat in de sterren geschreven dat verschillende protagonisten elkaar vandaag nog in de ogen zullen kijken, al dan niet met alle betrokken partijen rond de tafel, alvorens Lachaert verslag uitbrengt bij de koning. Volgens de mededeling van het Paleis, gebeurt dat ten laatste vrijdag, dus in theorie zou het vandaag zelfs nog kunnen.

Wat met de garanties waar CD&V op aandringt? De partij wil sluitende akkoorden over het institutionele en over de ethische dossiers. Bij de start van het politieke jaar ligt de versoepeling van de abortuswet opnieuw op tafel in de Kamer. De christendemocraten zijn er vierkant tegen en blokkeerden de behandeling al tweemaal door adviezen aan de Raad van State te vragen.

Kamerlid Sammy Mahdi stelde donderdagmorgen dat er terug rond de tafel moet worden gezeten om een akkoord tussen de partijen te vinden. Ook een van de ondertekenaars van het wetsvoorstel, Kamerlid Zakia Khattabi (Ecolo-Groen), vindt dat er een discussie nodig is om te voorkomen dat de tekst wordt begraven. “Als we vooruitgang willen boeken over de depenalisering, de termijn, dan moeten we dat doen. Maar ik betreur, ik veroordeel zelfs de manoeuvres van CD&V die de tekst heeft geblokkeerd. In dit stadium hebben ze ons in de hoek gedreven. Als we willen dat het vooruit gaat, zal er misschien een opening moeten worden gemaakt”, luidde het op Bel-RTL.

Blijft nog de vraag of de “Vivaldi” - of “Avanti”, zoals Coens het omschreef - een coalitie met zeven of acht partijen zal zijn. CD&V vindt het verkiesbaar dat elke familie door haar Nederlandstalige én Franstalige partij zou worden vertegenwoordigd, dus ook door het cdH. Niet elke partij rond de tafel deelt die mening. De MR ziet bijvoorbeeld niet in waarom het cdH moet worden uitgenodigd, vermits de Franstalige humanisten numeriek niet nodig zijn voor een meerderheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen