© EPA

‘La La Land’ grote winnaar bij Golden Globes met record aan prijzen

De film Moonlight heeft op de 74ste editie van de Golden Globes in de nacht van zondag op maandag in Los Angeles de prijs van beste dramafilm gewonnen. La La Land werd dan weer uitgeroepen tot beste musicalfilm of komedie en haalde bovendien een record binnen: de musical kreeg zeven prijzen.

Guy Stevens

De indie-film Moonlight van regisseur Barry Jenkins, over een Afro-Amerikaanse tienerjongen in Florida, won het van ‘Manchester by the Sea’, ‘Hacksaw Ridge’, ‘Lion’ en ‘Hell or High Water’. ‘Moonlight’ was in zes categorieën genomineerd, maar kreeg hevige concurrentie van ‘de musical ‘La La Land’, die zeven prijzen won.

© AFP

Casey Affleck kreeg de prijs voor beste drama-acteur voor zijn rol van conciërge in ‘Manchester by the Sea’. De broer van acteur en regisseur Ben Affleck haalde het van Joel Edgerton (’Loving’), Andrew Garfield (’Hacksaw Ridge’), Viggo Mortensen (’Captain Fantastic’), en Denzel Washington (’Fences’).

Paul Verhoeven

De prijs voor beste drama-actrice ging verrassend naar de Franse Isabelle Huppert, voor haar rol in de thriller ‘Elle’ van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. Zij speelt in de film een vrouw die na een verkrachting op zoek gaat naar de dader. Huppert versloeg hiermee favoriet Natalie Portman, die in Jackie presidentsvrouw Jackie Kennedy vertolkt.

© AFP

Eerder won Verhoeven zelf ook het beeldje voor beste buitenlandse film. Ook deze prijs was onverwacht, aangezien de Duitse komedie Toni Erdmann de favoriet was. De bekroningen voor Elle lijken een sneer te zijn naar de Oscars. Veel filmkenners en fans maakten zich heel boos dat Elle, dat ingestuurd was als Franse bijdrage, niet op de shortlist belandde.

La La Land

Met de belangrijke prijs voor musicalfilm of komedie wist de musical La La Land de laatste van zijn zeven nominaties te verzilveren. Daarmee is het voortaan de film met de meeste Globes. Het vorige record werd gedeeld door ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ en ‘Midnight Express’, elk goed voor zes Golden Globes.

Ryan Gosling en Emma Stone kregen de prijs voor respectievelijk de beste acteur en actrice in een musical of komedie. Damien Chazelle werd gekroond tot beste regisseur, en daarnaast ging de film ook met de Golden Globe voor beste soundtrack, beste lied en beste scenarist aan de haal.

Gosling bedankte in zijn speech met name zijn vrouw - Eva Mendes - “om tijdens het maken van de film geweldig te zorgen voor hun kindje en ook haar broer heel de tijd bij te staan”.

© AFP

Opvallend: zelfs tijdens een cultureel evenement als de Golden Globes werd de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump vernoemd. Met name Meryl Streep haalde het moment aan waarop hij een journalist in een rolstoel uitlachtte. “Een vreselijk moment”, noemde ze het, met stokkende stem.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER