Direct naar artikelinhoud
DrugsgeweldAntwerpen

Operatie Nachtwacht: De Wever kondigt ‘grootste veiligheidsoperatie in 20 jaar’ aan

De politie komt ter plaatse na een aanslag met een granaat in Deurne vorig jaar.Beeld Marc De Roeck

Onder de noemer ‘Operatie Nachtwacht’ houdt de Antwerpse lokale politie vanaf donderdagavond haar ‘grootste veiligheidsoperatie in 20 jaar’. Dat meldt het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA). De actie is gericht tegen de drugscriminaliteit in de stad en het geweld dat daarmee gepaard gaat. 

Sinds 2017 werden in Antwerpen al 66 feiten van granaataanslagen of schietincidenten geteld die (vermoedelijk) verband houden met drugsafrekeningen. Volgens De Wever zijn er aanwijzingen dat het gaat om conflicten die ontstaan in het kader van de invoer of verkoop van grote partijen drugs, hetzij machtsconflicten binnen het drugsmillieu. Er vallen zelden gewonden, maar het doel kan zowel intimidatie zijn als het vestigen van de aandacht van de politie op rivaliserende criminelen. De voorbije weken laaide het geweld weer fors op.

De lokale politie roept nu een grootschalige en langdurige actie in het leven om het onveiligheidsgevoel en het in het gedrang brengen van de openbare orde aan te pakken. “We zullen over een langere periode dagelijks zichtbare en minder zichtbare acties voeren om deze problematiek maximaal te ontmoedigen”, zegt korpschef Serge Muyters. “Deze actie krijgt onze absolute prioriteit.”

Patrouilles, controles en afgesloten straten

Operatie Nachtwacht houdt onder meer in dat extra patrouilles verdachte gedragingen zullen controleren, eersteresponsteams op de motor “dynamische patrouilles” houden, er systematische identiteitscontroles zullen gebeuren en het drugsondersteuningsteam en de wijkondersteuningsteams extra geactiveerd worden om het drugdealen ook ‘s nachts “totaal te verstoren”. 

Verder kunnen straten die een hoog risico op aanslagen kennen wanneer nodig afgesloten worden. Bewoners of bezoekers kunnen na controle wel die straten in. Tot slot komen er structurele buurtonderzoeken en zal de wijkwerking sterk zichtbaar aanwezig zijn als aanspreekpunt voor de buurt. De Antwerpse politie wil ook “ten volle samenwerken” met de federale gerechtelijke politie en het parket om de problematiek die gelieerd is aan de internationale drugshandel aan te pakken.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).Beeld BELGA

“We kunnen niet garanderen dat we hiermee alle incidenten in de toekomst zullen voorkomen”, stelt burgemeester De Wever. “Maar we nemen wel maximaal onze verantwoordelijkheid om de veiligheid van de Antwerpenaar te waarborgen. Ik reken ook op de inzet van hogere overheden om de federale politie en het parket in Antwerpen de nodige middelen en slagkracht te geven om het werk waar zij voor bevoegd zijn, ten volle te kunnen uitvoeren.”

De Wever vraagt verder begrip van de Antwerpenaar. “We proberen de hinder die met Operatie Nachtwacht gepaard zal gaan zoveel mogelijk te beperken tot wat noodzakelijk is om de openbare veiligheid te beschermen”, zegt hij. “Dit zal tijd vragen, en ik besef dat het uitzonderlijke maatregelen zijn die buurtbewoners niet gewoon zullen zijn. Ik doe ook beroep op de burgerzin om volop mee te werken aan buurtonderzoeken en verdachte feiten steeds te melden aan de politie.”

De Wever wijst er nog op dat de drugsaanpak van de Antwerpse politie gezien de bevoegdheden die ze heeft steeds gericht is geweest op straatdealers en de gerelateerde drugscriminaliteit en overlast op het openbaar domein én dat die aanpak ook resultaat heeft opgeleverd. Sinds 2012 werden in Antwerpen al meer dan 7.165 dealers gevat en ter beschikking gesteld van het gerecht. Criminaliteitsfenomenen die vaak aan drugs kunnen worden gelinkt, zoals diefstallen met geweld, handtasroven en woninginbraken gingen er sterk op achteruit, klinkt het nog.

Antwerpen werd de voorbije dagen opnieuw opgeschrikt door drugsgeweld.Beeld Marc De Roeck