Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdStreamz

‘Vlaamse Netflix’ Streamz: wat is er te zien, wanneer start het en hoeveel gaat het kosten?

Beelden uit 'Black-Out', 'Mijn slechtste beste briendin', 'Fair Trade' en 'De bende van Jan de Lichte', allemaal te zien op StreamzBeeld Streamz

Streamz, het nieuwe streamingplatform van eigen bodem, schiet op 14 september uit de startblokken. Maar wat zal er te zien zijn? Hoe kijk je makkelijkst? En wat kost een abonnement?

Wat is er te zien?

Misschien wel de belangrijkste vraag. De nieuwe streamingsite wil vooral het verschil maken met fictie. Bij de start belooft Streamz meteen een catalogus van meer dan 1.000 titels, zowel Vlaamse fictie als internationaal materiaal. De kar van Streamz wordt getrokken door DPG Media – het moederbedrijf boven de VTM-zenders – en Telenet dat eigenaar is van de SBS-zenders. Logisch dus dat beide bedrijven eerst en vooral daar gingen shoppen. In het aanbod vind je dus reeksen als Callboys, Studio Tarara of Safety First terug.

Maar je komt bij het scrollen door de catalogus niet alleen oud materiaal tegen. Dit najaar zitten 11 exclusieve previews en Streamz Originals in het aanbod. De bende van Jan De Lichte, een historische fictiereeks met Matteo Simoni in de hoofdrol, was al aangekondigd. Maar ook Fair Trade, een politiereeks met Kevin Janssen en Ella-June Henrard, de nieuwe Baantjer-reeks en een de Finse coproductie Cold Courage zijn van bij de start op Streamz te bekijken. Later dit najaar wordt het aanbod uitgebreid met onder andere Mijn slechtste, beste vriendin met Eva Van der Gucht en Maaike Cafmeyer, de komische reeks Niets te melden en de documentaire die Eric Goens over Like Mike & Dimitri Vegas maakte.

Koen De Bouw en Jonas Van Geel in 'Niets te melden'.Beeld Streamz

Voor de internationale fictie wordt naar Telenet gekeken. Die verhuizen immers hun hele Play-betaalpakket naar Streamz. Wat meteen betekent dat Streamz-klanten de hele HBO-catalogus met onder andere Game of Thrones, Insecure, The Sopranos en Euphoria kunnen doorploegen. Ook nieuwe reeksen komen rechtstreeks naar Streamz met dit najaar bijvoorbeeld The Third Day met Jude Law in de hoofdrol, Love Life met Anna Kendrick, het tweede seizoen van His Dark Materials en The Undoing, de nieuwe reeks van de makers van Big Little Lies. 

Maar de grootste verrassing komt van aan de Reyerslaan. In extremis wisten DPG Media en Telenet ook de VRT te overtuigen om mee te werken aan Streamz. Zo is Black Out, de nieuwe fictiereeks van Eén met Sara De Roo en Geert Van Rampelberg, eerst in preview te zien bij Streamz. Ook Cheyenne et Lola, een Franse reeks met Veerle Baetens in de hoofdrol zal eerst op Streamz te zien zijn en daarna pas op Eén. Naast die previews maakt VRT ook een deel van zijn catalogus beschikbaar. Meer dan 1.500 afleveringen van reeksen als Over water, De parelvissers, Eigen kweek en natuurlijk het onvermijdelijke FC De Kampioenen zijn op Streamz te zien. 

Hoeveel kost het?

Een abonnement op Streamz kost 11,95 euro per maand. Daarvoor krijg je toegang tot 4 gelijktijdige streams in HD wat betekent dat vier mensen tegelijk op verschillende schermen kunnen kijken. Ook reeksen downloaden om die daarna offline te bekijken behoort tot de mogelijkheden. Net als bij de concurrentie kan je per abonnement vijf kijkprofielen aanmaken. Op die manier krijgt elk lid van het gezin programmasuggesties gebaseerd op zijn of haar kijkgedrag. 

Naast Streamz is er ook nog Streamz+ dat vooral op de filmliefhebber mikt. Naast het aanbod van Streamz krijg je er in de +-versie elk jaar zowat 300 recente films bij. Vanaf half september zullen zo bijvoorbeeld 1917, Les misérables en Jumanji: The Next Level op Streamz+ te zien zijn. Een abonnement op Streamz+ kost maandelijks 19,95 euro.

Hoe kan je kijken?

Streamz is te vinden via de site (streamz.be) en de streamz-app. Op die manier kan je via smartphone, tablet, laptop of smart tv kijken. Ook naar je televisie streamen via Chromecast of Apple TV is mogelijk. Telenet-klanten kunnen Streamz ook via hun digibox bekijken. Wie bij het kabelbedrijf een Play of YUGO All In-pakket heeft wordt automatisch naar Streamz overgezet.  

Wat met de concurrentie?

Streamz krijgt er één dag na de launch al meteen een stevige concurrent bij. Dan maakt immers Disney+ zijn opwachting in ons land. Voor 6,99 euro per maand krijg je daar toegang tot de immense catalogus van het bedrijf. Alle Disney-klassiekers, maar ook de Star Wars-films, de Pixar-producties en alle Marvel-superhelden zitten daar in het aanbod. 

Minder bekend, maar daarom niet minder een concurrent is Amazon Prime Video. Voor 5,99 euro per maand kan je kijken naar reeksen als Downton Abbey, Homecoming (met Julia Roberts) of de Grey’s Anatomy-spin-off Station 19. Een andere grote naam in het aanbod is de Top Gear-opvolger The Grand Tour.

En dan is er natuurlijk nog Netflix natuurlijk. De streamingdienst groeide wereldwijd uit tot nummer één dankzij een gigantische catalogus die het bovendien ook nog eens in sneltempo ververst. Het goedkoopste abonnement bij Netflix kost 7,99 euro per maand, maar daarvoor kijk je maar op één scherm en niet in HD-kwaliteit. Twee schermen kijken in HD kost 11,99 euro. Voor vier schermen, zoals bij Streamz, tel je 15,99 neer. Maar dan kijk je wel in Ultra HD.