Direct naar artikelinhoud
Formatie

Geen doorbraak na ontmoeting tussen Lachaert en Vivaldi-voorzitters

Egbert Lachaert (Open Vld)Beeld BELGA

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open Vld) riep vanmiddag de voorzitters van de Vivaldi-partijen samen. Ook cdH mocht aanschuiven. Een doorbraak bleef uit. Vooral over de kernuitstap werd nog hard gediscussieerd.

en

Lachaert wordt morgen op het paleis verwacht. De koning wil weten of de zogenaamde Vivaldi-coalitie met socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten levensvatbaar is. Tegen 17 september moet er een nieuwe regering zijn. Dan loopt het vertrouwen in Wilmès II af. Anders worden verkiezingen stilaan onafwendbaar.

Lachaert lijkt op de goede weg. Vanmorgen vertelde sp.a-voorzitter Conner Rousseau dat Vivaldi van “start moet gaan”. Gisteravond zei CD&V-voorzitter Joachim Coens dat hij bereid is om mee te besturen als “zijn programma uitgevoerd wordt”. Ook de groene partijen Groen en Ecolo zijn klaar om de echte regeringsonderhandelingen te beginnen. cdH mag, op vraag van zusterpartij CD&V, mee aanschuiven.

Het was de voorbije dagen vooral wachten op CD&V. De opening van Coens woensdag voor een Vivaldi-coalitie (zelf spreekt hij nu over een ‘Avanti-coalitie’) werd positief ontvangen door Lachaert. In zijn omgeving had men het over een “positief signaal”. CD&V-youngster Sammy Mahdi sprak vanochtend ook een “volmondige ja” uit voor de start van de onderhandelingen met de liberalen, socialisten en groenen.

Op de vergadering van vanmiddag moesten wel nog een aantal harde noten gekraakt worden. Over de verlenging van de abortustermijn - een breekpunt voor CD&V - lijkt een compromis in de maak. Ook de discussie over rechtvaardige fiscaliteit lijkt stilaan te vlotten. PS, sp.a, Groen, Ecolo en CD&V eisen een bijdrage van de grootste vermogens. Over de kernuitstap werd volgens verschillende bronnen wel nog stevig gebikkeld. Volgens de wet moeten de zeven kerncentrales in ons land sluiten tegen 2025. De liberalen vrezen echter voor de stroombevoorrading en de stroomprijs. Ze willen twee kerncentrales langer openhouden. Voor de groenen is dat onmogelijk.

“We werken morgen verder”, luidt het in de omgeving van opdrachthouder Lachaert. De koning verwacht hem iets na de middag. Al kan die timing nog schuiven.