Vlaams kernkabinet uiteen zonder akkoord over onderwijs: “Niet blindstaren op 1 september”

© Photo News

Het kernkabinet van de Vlaamse regering is er maandagochtend nog niet in geslaagd om een akkoord te sluiten over de hervorming van het secundair onderwijs. Er werd uitzonderlijk op maandag vergaderd omdat de minister-president dinsdag en woensdag naar het Duitse Dresden trekt. In de loop van de week vinden technische vergaderingen plaats en vrijdagochtend, voor de ministerraad, volgt een nieuw overleg van Bourgeois met de viceministers-presidenten. Het zou de bedoeling zijn daar af te kloppen.

gjs

Er werd maandagochtend nog eens grondig door een aantal teksten gegaan, is te horen bij Bourgeois. “Dat er vrijdag opnieuw een kern wordt georganiseerd, wijst er toch op dat de wil bestaat om vooruit te gaan in het dossier”, stelt Onderwijsminister Hilde Crevits. “Laat ons nu rustig de onderhandeling voeren.”

De discussie speelt zich nagenoeg volledig af tussen CD&V en N-VA, die het liefst zo weinig mogelijk richtingen ziet verdwijnen. Beide partijen zitten elkaar in de haren over alle details, tot de naam van de studierichtingen toe, valt te horen. Daarnaast wordt er volop gekoppeld aan andere grote dossiers.

De regering kwam in het voorjaar al tot een voorlopige consensus over de herschikking van de studierichtingen in het secundair onderwijs. Die tekst werd vervolgens voorgelegd aan het onderwijsveld en dat leverde uiteenlopende reacties op.

De oppositiepartijen wijzen er intussen op dat een invoering op 1 september 2018 steeds moeilijker wordt, ook al is dat een noodzakelijkheid voor onder meer SP.A. “De Vlaamse regering heeft geen andere keuze dan door te zetten met de onderwijshervorming als we alle kinderen in Vlaanderen alle kansen willen geven”, vindt fractieleider Joris Vandenbroucke. Elisabeth Meuleman van Groen hekelt de onzekerheid voor scholen en leerlingen die al jarenlang aanhoudt.

“Niet blindstaren”

Wat die hervorming van het secundair onderwijs betreft, mag de Vlaamse regering zich niet blindstaren op 1 september 2018. Dat zegt Onderwijsspecialist Koen Daniëls van N-VA, maar ook de onderwijskoepels vinden kwaliteit belangrijker dan de timing.

Om 1 september 2018 nog te halen moet een beslissing een kwestie van dagen zijn, eerder dan van weken of maanden, zegt Lieven Boeve van het katholiek onderwijs. “Voor ons is een kwaliteitsvolle invoering echter belangrijker dan de datum”, aldus de directeur-generaal. Ook Patriek Delbaere van het onderwijs van steden en gemeenten liet al verstaan dat de datum voor hem niet zo belangrijk is.

“Ik heb de minister al langer aangeraden zich niet blind te staren op 2018”, zegt Koen Daniëls van N-VA. “We weten dat holderdebolder in het onderwijs meestal leidt tot gedonder. Vergeet niet dat er nog een heel proces moet worden doorlopen eens de beslissing genomen is. Er moeten nog leerplannen opgesteld, handboeken geschreven, leerkrachten bijgeschoold... De bijsturingen zullen pas het verhoopte effect hebben als zij die het in de praktijk moeten brengen - leerkrachten, leerlingen en CLB’s - mee zijn.”

Na de discussie over de tweede en derde graad moet overigens nog worden afgeklopt over de eerste graad. De brede eerste graad is weliswaar afgevoerd, maar er moeten wel zogenaamde basisopties worden klaargestoomd die de leerlingen optimaal voorbereiden op de nieuwe tweede graad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen