Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Politie schiet tijdens arrestatie verdachte Portland-schutter dood

Michael Reinoehl tijdens protesten op 28 augustus in Portland.Beeld AP

De man die ervan wordt verdacht zaterdagavond tijdens een opstootje in de Amerikaanse stad Portland een aanhanger van president Trump te hebben doodgeschoten, is bij zijn arrestatie gedood door politieagenten. Dat meldt de New York Times op basis van vier verklaringen van agenten.

Tegen Michael Reinoehl vaardigde de politie gisteren een arrestatiebevel uit, op dezelfde dag dat de man in een interview met nieuwswebsite Vice bekende de Trump-aanhanger, Aaron J. Danielson, te hebben gedood. Volgens Reinoehl kon hij niet anders. ‘Ik had geen keuze. (...) Ik had rustig kunnen blijven zitten en toekijken hoe ze een vriend van kleur zouden vermoorden, maar dat ging ik niet laten gebeuren.’

De politie kwam Reinoehl op het spoor in het plaatsje Lacey, en tijdens de arrestatiepoging is de 48-jarige man neergeschoten. Verdere details ontbreken nog.

Caravans

De schietpartij afgelopen zaterdag ontstond nadat een karavaan van ongeveer 600 voertuigen met Trump-aanhangers door Portland was getrokken. Zij werden geconfronteerd met betogers die protesteren tegen politiegeweld tegen zwarte mensen. De karavaan was volgens de politie net vertrokken uit het stadscentrum toen de schoten werden gelost.

Op beelden op sociale media is te zien en te horen hoe op een relatief leeg kruispunt drie geweerschoten worden afgevuurd, waarna een man op de grond in elkaar zakt. Daarna zijn medici te zien die hulp verlenen aan een witte man met een schotwond in zijn borst.

Reinoehl was al weken betrokken bij de protesten tegen het politiegeweld, en hielp de demonstranten met veiligheidsissues. Op sociale media meldde Reinoehl eerder dat hij ‘100 procent antifa’ was. Ook zei hij in juni dat de protesten zouden uitlopen op een oorlog. ‘En zoals in elke oorlog zullen er slachtoffers vallen.’

Twitter bericht wordt geladen...