camera closecorrect downfacebook mail nextprevshare twitter video

  Frederik Beyens

De kleerkasten van Sihame El Kaouakibi, Nathan Ambach en Pommelien Thijs

Antwerpen is dé modestad van het land. Talrijke mode-labels en designers hebben er hun vaste stek en dat straalt ook af op de kledingstijl van de inwoners, niet in het minst op die van de bekende Antwerpenaars. Citta mocht in de kleerkast kijken van politica Sihame El Kaouakibi, zanger en deejay Nathan Ambach en actrice Pommelien Thijs.

 Ellen Bogaert

  Frederik Beyens

Politica Sihame El Kaouakibi

“Ik kies nu bewust voor kleur”

Tot anderhalf jaar geleden greep Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi (34) voornamelijk naar zwarte kleding. Maar samen met haar intrede in de politiek maakte haar kleerkast een ware metamorfose door. “Ik kies nu bewust voor kleur. Mijn stijl is gedurfd en elegant.”

Dat de Open Vld-politica het status quo in vraag durft stellen, was al duidelijk vanaf het moment dat ze in een opvallende, felblauwe kostuumjas de eed aflegde in het Vlaams Parlement. “Het was een stuk van de Antwerpse ontwerper Oemer Khan, een jonge ondernemer met een gemixte achtergrond. Het was fijn om hem op die manier te kunnen ondersteunen.” Nu – één jaar later – blikt ze positief terug op een vermoeiende, maar vruchtbare eerste periode in het parlement. “Het lijkt alsof ik er al vijf jaar in zetel. Ik ben er meteen met volle goesting in gevlogen. Ik kijk uit naar de komende periode waarin ik zal blijven strijden voor een samenleving zonder structurele ongelijkheid.”

Ook wat haar kleding betreft, houdt Sihame van de directe aanpak. Ze nam een vriendin – styliste Farah El Bastani – onder de arm die haar warm maakte voor een andere kledingstijl. “Zwart staat voor zakelijk. Kleur daarentegen laat zien dat je toegankelijk bent. Ik krijg nu iedere dag complimenten over mijn outfit. Vroeger was ik soms onzeker. Nu nog af en toe, maar dankzij mijn kleding voel ik me sterker en beter in mijn vel.”

Belgische ontwerpers

Sihame is net verhuisd naar de Tentoonstellingswijk in Antwerpen. Daar woont ze in een huis met een ruimere dressing. “Ik probeer mijn kast wel ieder jaar eens onder handen te nemen en geef dan wat stukken weg.”

Haar kleding kiest ze op basis van de gelegenheden waar ze moet spreken. “In mijn kast hangt ook een fijne verzameling feestkleding, maar ik heb tegelijk een zwak voor broeken. Zo heb ik een felgroen exemplaar dat ik nooit zal wegdoen. Daarnaast kies ik voluit voor talent van eigen bodem. In de collecties van Toos Franken, Nathalie Vleeschouwer, An Buermans en Essentiel vind ik absoluut mijn gading. Ook de ontwerpen van Christian Wijnants zijn zeer sterk. Onlangs droeg ik een stuk van hem met prints uit Congo. Het was midden in de Black Lives Matter-storm, dus heel toepasselijk.”

3 favoriete shoppingadressen:

  • Toos Franken, Nationalestraat 25, 2000 Antwerpen
  • An Buermans, Everdijstraat 20, 2000 Antwerpen
  • Furore, Komedieplaats 15, 2000 Antwerpen

  Frederik Beyens

Zanger en deejay Nathan Ambach

“Geef mij maar een kostuum”

In 2017 werd Nathan Ambach (36) door het magazine Trends Style uitgeroepen tot ‘Best dressed man’. De Antwerpse soulzanger verschijnt altijd in kostuum op het podium. Zijn stijl omschrijft hij als funky en over elk stuk in zijn garderobe heeft hij een verhaal te vertellen.

Nathan, ook bekend onder artiestennaam N8N (N-Eight-N), is allang geen onbekende meer in de muziekwereld. Dankzij zijn vader Paul Ambach (Boogie Boy) groeide hij op tussen de artiesten. Hij treedt op tijdens privéfeestjes en brengt met zijn deejayset The Love Below ook ambiance in het nachtleven. Elke donderdag is hij huisartiest bij de K Jazzclub, van Restaurant K, op de kanaalsite van Axel Vervoordt en diens zoon Dick. Tijdens de lockdown maakte hij in sneltempo twee conceptalbums die eerstdaags uitkomen: Quarantine Swing en Lockdown Funk.

Daarnaast bracht hij ook orde in zijn kleerkasten. Jawel, ‘kleerkasten’ in het meervoud. “Ik maak een indeling volgens stijl”, vertelt hij. “Het grootste deel van mijn outfits zijn kostuums. Mijn kledingstijl is volledig verweven met mijn muziek. Jazz en soul zijn tijdloos, een kostuum is dat ook. Het verandert hier en daar wel eens van detail, maar het blijft altijd aanwezig in het modebeeld.” Over bijna ieder exemplaar heeft Nathan iets te vertellen. Zoals over het kostuumvest van kunstenaar Glenn Bracke. “Die man is briljant en ook een tikkeltje zot”, lacht Nathan. “Dit exemplaar (zie blz. 17, red.) kreeg ik persoonlijk van hem, gebaseerd op zijn kunstwerk Shopping in Paris. Het werk hangt in mijn woning en onlangs kreeg ik ook een bijpassend strikje én mondmasker geschonken. Ik ben zo’n beetje ambassadeur voor zijn merk.”

Zwak voor speciale sneakers

In de kleerkast van Nathan hangen verder stukken van Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck, Café Costume… Af en toe doet Nathan kleding binnen bij een betere tweedehandszaak. “Al kan ik telkens moeilijk afscheid nemen.”

Nog opvallend is zijn collectie schoenen die ons terug katapulteert naar de tijd van Prince en Michael Jackson. Daarnaast veel speciale edities van sportschoenen. Meest opvallend zijn de Nikes die Nathan heeft uitgestald alsof het museumstukken zijn. “Ik heb een zwak voor speciale sneakers. Ook al ga ik gekleed in kostuum, van de klassieke schoenen durf ik afwijken. Mijn stijl is en blijft vooral funky.”

3 favoriete shoppingadressen:

  • Labels Inc., Nationalestraat 95, 2000 Antwerpen
  • Vrijdagmarkt 6, Vrijdagmarkt 6, 2000 Antwerpen
  • Café Costume, Emiel Banningstraat 11, 2000 Antwerpen

  Frederik Beyens

#LikeMe-actrice Pommelien Thijs

“Ik koop vooral tweedehands”

Pommelien Thijs (19), hoofdrolspeelster uit de Ketnet-serie #LikeMe, maakt er een sport van om tweedehandskleding te transformeren tot modieuze stukken op maat. “Het is mijn passie en dankzij de coronacrisis heb ik nu alle tijd om me er volledig op toe te leggen.”

“De opnames van #LikeMe zijn te risicovol. Alles is uitgesteld tot volgende zomer en pas in 2022 komt de serie opnieuw op de buis”, vertelt ze. Ondertussen werkt ze mee aan #LikeMe-winterspecials die normaal vanaf de kerstvakantie worden uitgezonden. #LikeMe In Concert dat normaal in september zou plaatsvinden in het Sportpaleis, wordt uitgesteld naar maart volgend jaar.

Pommelien woont nog bij haar ouders in Kessel (Nijlen). Haar garderobe bestaat bijna volledig uit verstelde kleding. “Ik heb het gaandeweg geleerd. Met de naaimachine van mijn mama maakte ik al op vrij jonge leeftijd jurkjes uit oude tafelkleden”, vertelt ze. “Omdat ik ontzettend veel wou uitproberen – en er ook veel is mislukt – was het zonde om dure en nieuwe stoffen te gebruiken. Ik begon er dus mee vanuit een budgettair standpunt, maar gaandeweg werd het voor mij een manier om duurzamer in het leven te staan.”

Pommelien koopt voornamelijk in kringwinkels en goedkope tweedehandszaken. “Af en toe kies ik eens een designerstuk in een duurdere tweedehandsshop, maar niet met de bedoeling om dat nog helemaal te gaan verstellen. Rokken lenen zich daar het beste voor. Die koop ik in alle maten en vormen en weet ik in enkele minuten om te toveren tot een volwaardig kledingstuk voor mezelf.”

Vegan schoenen

Wat schoenen betreft kiest ze meestal wél voor nieuwe exemplaren. “Omdat ik echt wil investeren in goed schoeisel uit kwalitatief nepleder. Je zou ervan versteld staan hoeveel aanbod er is in het vegan segment. Zeker wat sandaaltjes betreft en daar heb ik echt een zwak voor.”

Haar stijl omschrijft ze als zeer uiteenlopend. “Soms is het heel vrouwelijk, met bloemenjurkjes en zo, soms mannelijk, met oversized stuks.” Pommelien voelt zich sowieso een echte ambassadrice voor tweedehandskleding. “Je kan er alle kanten mee uit en zo moeilijk is het allemaal niet. Ik raad iedereen aan om het uit te proberen en op die manier mee de verspilling tegen te gaan.” W

3 favoriete shoppingadressen:

  • Kringwinkel Opnieuw & Co Duffel, Hondiuslaan 46, 2570 Duffel
  • Think Twice, Jezusstraat 18/Lange Klarenstraat 21/Nationalestraat 81, 2000 Antwerpen
  • Melting Pot Kilo Antwerpen, Nationalestraat 14, 2000 Antwerpen
Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode Antwerpen