Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © AFP

Jongeren spannen klimaatzaak aan tegen 33 landen bij Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Zes Portugese jongeren hebben een rechtszaak aangespannen tegen 33 landen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Ze beschuldigen de landen van schending van hun recht op leven, omdat ze onvoldoende doen in de klimaatcrisis. Het is de eerste klimaatzaak die wordt ingediend bij het EHRM.

18 reacties

  • emiel wouters

    4 jaar geleden
    Als we maar eens wisten dat we zouden winnen. Maar dat is al allemaal uitgeklaarde koek. tot spijt van wie het benijd. Daar waar het gerecht eens echt onafhankelijk is zou je al een beetje hoop kunnen hebben. Maar het gerecht is ook voor de rijken.
  • Gaston Foubert

    4 jaar geleden
    Er is dankzij de Co2 meer en meer groen aan de rand van de woestijnen en dat zullen we nodig hebben om de bevolkingsgroei eten te kunnen geven. Het is niet voor niets dat men in serres Co2 produceert om de groei van de gewassen te versnellen, en niet om de serres te verwarmen.
  • Vandaele jiji

    4 jaar geleden
    Weinig genuanceerde en wetenschappelijk onderbouwde reacties. CO2 schommelde de laatste 800000 jaar op en af tussen 170 en 300ppm, nu zitten we bijna aan 450 dat is een stijging van 150 in de laatste 50 jaar (sinds de olieboom) ... Er was nog nooit zo veel CO2 in onze atmosfeer, wij lopen hier nog maar 300000 jaar rond... al wat vroeger komt is weinig relevant voor onze soort. Maar als je 7 miljoen jaar teruggaat zaten we even idd even hoog.
  • Kristine Delacourt

    4 jaar geleden
    De brave belastingbetaler aanvallen is gemakkelijk. Maar tegelijkertijd hoor ik geen woord over de overbevolking van de aarde, de uitstoot van China en de VS, de bosbranden in de Amazone en Afrika, de energieverslindende servers van Google en andere technologiebedrijven in de noordelijke gebieden, ... Ik vind het goed dat ze geëngageerd zijn, maar ze moeten ook realistisch zijn. En goed beseffen dat ze met extremistische dwang en geweld niets zullen bereiken, alleen maar een tegenreactie.
  • Karel Flanders

    4 jaar geleden
    Hebben ze al eens nagekeken hoeveel elektriciteit de servers van facebook verbruiken? In 2009 al verbruikten de servers (en de koeling ervan) van fb in 1 jaar tijd meer dan het TOTALE verbruik van iedereen en alles gezamenlijk in heel het VK.