Klas van 23 leerlingen moet twee weken in quarantaine na positieve coronatest

Het RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen in Kortrijk.  ©  Google Maps

Een klas van 23 leerlingen van het RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen Kortrijk moet twee weken in quarantaine omdat een medeleerling positief heeft getest op het coronavirus. Dat bevestigt schooldirecteur Francesca Verhenne vrijdag. Alle leerlingen van de klas zullen worden getest en ze mogen pas op 16 september terug naar school. De directeur vraagt intussen duidelijkheid bij de huisartsen over het in quarantaine gaan van leerlingen. Er komt eerstdaags overleg over een eenduidige aanpak van corona in scholen.

jvh en vkk
Bron: Eigen berichtgeving

Op 2 september kreeg de directie van het RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen in Kortrijk melding van een leerling van het vierde middelbaar die positief testte op het coronavirus. Daarop besliste de school in samenspraak met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) om de volledige klas waarin de leerling zat in quarantaine te plaatsen.

De leerlingen van de betrokken klas krijgen online les. “Geen sinecure voor de leerkrachten”, zegt directeur Francesca Verhenne. ©  loh

“De leerling kwam in nauw contact met de klas, want dat is één bubbel. Daarom moeten de 23 leerlingen voor twee weken in quarantaine”, zegt directeur Francesca Verhenne. De leerkrachten die lesgaven aan de klas moeten niet in quarantaine. “Zij staan ver genoeg van de leerlingen en dragen een mondmasker tijdens de lessen.”

Directeur Francesca Verhenne roept op tot meer duidelijkheid. “Een leerling die negatief test, krijgt van de huisarts groen licht om weer naar school te gaan. Een andere leerling wordt eveneens negatief getest en krijgt de raad om thuis te blijven om te zien of de tweede test eveneens negatief is. Dan mag hij weer naar de klas. Dit is dus verschillend, terwijl het gaat om leerlingen van dezelfde klas. Dit is niet duidelijk, niet voor de leerlingen, niet voor ons en niet voor de ouders. Misschien moeten we gaan samenzitten met de betrokken partijen, zoals het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB).”

Online les

De leerlingen van de betrokken klas blijven thuis tot 16 september en krijgen online les. Verhenne: “Dit is geen sinecure voor de leerkrachten, die dus na hun taak op school nog eens online les moeten geven aan die klas.”

Contacttracing of het opsporen van besmettingen gebeurt in Kortrijk via de huisartsenkring. Die werkt volgens de nationale richtlijnen. Kortrijks OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A): “Als wij de namen hebben van de besmette personen, gaan we duidelijk uitleggen wat er hen te doen staat. We leggen uit wat isolatie is en desnoods gaat iemand aan huis. In die zin volgen we de nationale richtlijnen. De jongste dagen is er echter veel te doen rond het aantal dagen quarantaine. Dat aantal zou korter kunnen worden. Je ziet dat ook wij vaak moeten bijsturen. Wij plannen met W13 eerstdaags een overleg over een eenduidige aanpak van corona in scholen. Daar betrekken we ook CLB’s bij, huisartsen en lokale besturen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen