Crisiscentrum: “900 terugkeerders uit rode zone testten positief in augustus”

Op een persconferentie heeft het Nationale Crisiscentrum toelichting gegeven bij de stand van de corona-epidemie in ons land. In Limburg stijgt het weekgemiddelde nog, maar in absolute cijfers blijft het stabiel.

Tijdens de week vanaf 25 tot en met 31 augustus werden dagelijks gemiddeld 439,4 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is 8 procent minder ten opzichte van de voorgaande zeven dagen, blijkt uit de gegevens van Sciensano. Het gemiddelde stagneert wel al even: van 24 tot 30 augustus lag dat op 439,9, van 23 tot 29 op 438,4, van 22 tot 28 op 431 en van 21 tot 27 augustus op 430. Een daling van 8 procent is bovendien een stuk kleiner dan wat de voorbije weken gebruikelijk was: toen lag de daling meestal rond de 15 procent. De teller van het aantal besmettingen sinds het begin van de epidemie staat nu op 86.544 (633 meer dan een dag eerder).

De sterfgevallen blijven afnemen. Van 25 tot en met 31 augustus bezweken gemiddeld 3,7 personen per dag aan Covid-19. Het gaat om een daling met 35 procent. Het totale dodental sinds het begin van de epidemie staat nu op 9.899 (1 meer dan een dag eerder gemeld). Tot slot zakten de ziekenhuisopnames weer met 41 procent tot gemiddeld 14,4 per dag. Sinds 15 maart werden in totaal al 19.055 mensen opgenomen in het ziekenhuis (11 meer dan een dag eerder gemeld).

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Terugkeerders

Van Gucht preciseerde dat in augustus meer dan 1,4 miljoen passenger locator forms (plf) binnen kwamen, het document dat moet ingevuld worden na een verblijf van meer dan 48 uur in het buitenland. De meerderheid daarvan werd digitaal ingevuld. Volgens die formulieren kwamen 376.000 Belgen terug uit een oranje zone en 64.836 uit een rode zone. De meest bezochte landen die als rode zone bestempelt zijn, waren daarbij Turkije, Spanje, Marokko en Roemenië. Slechts 66 procent van de mensen die terugkwamen liet bij terugkeer ook de verplichte test afnemen. Van Gucht benadrukt dan ook de plf steeds in te vullen en te voldoen aan de verplichte test en quarantaineperiode.

Van de geteste personen, bleek zo’n 2 procent of een 900-tal personen positief van de reizigers in augustus. “Maar dat wil niet zeggen dat slechts 2 procent van alle reizigers besmet geraakt”, aldus Van Gucht. “Het virus kan ook in de twee daaropvolgende weken zich manifesteren.”

Oranje gemeente, gele school

Tot slot verduidelijkte het Crisiscentrum dat vanuit een centraal controleorgaan het lokaal uitbreekmanagement wordt gestuurd. Zowel op nationaal, provinciaal als gemeentelijk niveau gelden er verschillende dreigingstoestanden. Die zijn gebaseerd op verschillende parameters zoals het aantal besmettingen, de trend van de cijfers en het percentage positieve testen.

Voor Van Gucht worden restrictiemaatregelen best op lokaal niveau uitgevoerd. Zo kunnen scholen van code geel naar code oranje worden omgezet in samenspraak met minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de lokale scholen. Toch betekent een verschuiving in dreigingsniveau op gemeentelijk of provinciaal niveau niet automatisch dat ook de kleurcodes in de scholen wijzigen. “Een oranje gemeente, betekent niet automatisch een oranje school. Een lokale uitbraak betekent niet dat we ook lokale scholen moeten sluiten.”

Op provinciaal niveau bevindt West-Vlaanderen zich momenteel op het laagste dreigingsniveau één. Antwerpen krijgt codeniveau 3 en Brussel het hoogste niveau 4. Het nationaal niveau ligt op 2.

Ga bloed geven

Tot slot deed woordvoerder Yves Stevens nog een oproep aan iedereen om de komende weken bloed te geven. “Nu verschillende medische ingrepen weer worden ingepland, is extra bloed meer dan nodig. De zomer is traditioneel een periode waarin minder donoren zich aandienen. Bovendien mogen mensen die terugkeren uit een rode zone twee weken lang niet doneren. Daarom vanuit het Rode Kruis een warme oproep aan wie kan: maak een afspraak en ga bloed geven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer