Minister Demir roept energiewaakhond VREG op het matje over nieuwe nettarieven

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) eist een woordje uitleg van de Vlaamse energieregulator VREG over de nieuwe nettarieven die vanaf 2022 gelden. De waakhond zelf laat weten dat er overleg mogelijk is over flankerende sociale maatregelen.

Waarover gaat het? In 2022 komt er een zogenaamd capaciteitstarief. Dat moet ervoor zorgen dat gezinnen en bedrijven hun verbruik veeleer spreiden doorheen de dag. Stroompieken betekenen namelijk een grote belasting voor het net en kunnen tot grote kosten leiden, als het elektriciteitsnet bijvoorbeeld structureel aangepast moet worden met zwaardere en duurdere kabels. Daarnaast verdwijnt ook het verschil tussen een dag- en nachttarief.

Hoe werkt het precies? De VREG berekent voor alle gezinnen en kmo’s een piekverbruik. Per maand wordt daarvoor gekeken naar het kwartier met het hoogste verbruik. Stel dat u gemiddeld rond de 2 kilowatt schommelt, maar opeens een etentje organiseert – met sfeervolle muziek, een oven voor hapjes, een friteuse voor het hoofdgerecht, en ga zo maar door – waarbij u de 5 kilowatt aantikt, dan geldt dat als uw piek. Op jaarbasis wordt een gemiddelde van de pieken in de afgelopen twaalf maanden genomen.

Meer betalen, dus? Niet per se. Als u uw energieverbruik netjes spreidt doorheen de dag, gaat uw factuur omlaag. De VREG beweert dat de nieuwe berekeningsmethode tot een besparing van 50 euro per jaar kan leiden, op een totale factuur van 852 euro. De regulator gaat uit van een maandpiek van 3,15 kilowatt, wat momenteel het gemiddelde is bij Vlaamse gezinnen.

Maar? Omdat de afschaffing van het nachttarief financiële gevolgen kan hebben voor 140.000 gezinnen, trekt minister Zuhal Demir aan de alarmbel. ‘Het kan niet de bedoeling zijn dat er enkel negatieve gevolgen zijn voor mensen in armoede of dat mensen gestraft worden omdat ze met twee werken’, stelt ze vrijdag in de Mediahuis-kranten. Demir wil maatregelen onderzoeken om de gevolgen voor klanten te milderen, zoals bijvoorbeeld investerings- en isolatiepremies.

De Vlaamse energieregulator laat in een reactie weten bereid te zijn om samen met de minister flankerende maatregelen uit te werken. In de aanloop naar de invoering in 2022 zal de energieregulator samen met de netbeheerders en energieleveranciers ‘de nodige informatiecampagnes doen om gezinnen, kmo’s en bedrijven wegwijs te maken en zicht te geven op de impact van het capaciteitstarief op hun elektriciteitsfactuur’.

Lees ook: Nieuwe berekeningswijze voor elektriciteitsfactuur: zo kan u besparen

Meer