Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wijst uitgestoken hand van CD&V-voorzitter Joachim Coens over staatshervorming niet af: “Natuurlijk willen wij meewerken”

Jan Jambon (N-VA) ©  Photo News

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wijst de uitgestoken hand van CD&V-voorzitter Joachim Coens niet af. Die had zaterdagochtend op Radio 1 gezegd dat de nieuwe federale regering een staatshervorming gaat voorbereiden en dat hij daar ook de toekomstige oppositie, met name de N-VA, wil bij betrekken.

jvh

Jan Jambon wijst dat aanbod niet af. “Natuurlijk wil meewerken, als het een goede staatshervorming is”, zei hij aan de VRT. Jambon betreurt wel dat de toekomstige federale regering wellicht een andere samenstelling krijgt dan zijn regering. Maar dat hoeft geen probleem te vormen voor die Vlaamse regering. “Ik ga formeel vragen of mijn coalitiepartners CD&V en Open VLD achter het gesloten Vlaams contract blijven staan, maar ik ga ervan uit dat dat het geval is.” Volgens CD&V is dat inderdaad zo.

LEES OOK. CD&V-voorzitter Joachim Coens staat op de rem: “Van geen enkele partij is dit een onvoorwaardelijke ‘ja’”

Coens gaf zaterdagochtend aan dat de nieuwe regering een staatshervorming zal voorbereiden. Die staatshervorming moet voor meer efficiëntie en homogene bevoegdheidspakketten zorgen. Verantwoordelijkheden terug naar het Belgisch niveau halen (herfederaliseren) ziet hij niet meteen zitten, tenzij om het federale niveau een duidelijkere coördinerende rol te geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen