“Mythische” Bugatti van koning Leopold III geveild voor recordbedrag van 10,7 miljoen euro

 Gooding & Company Photo 12

Bron: BELGA

Een Bugatti Type 59 Sports uit 1934 die nog eigendom is geweest van de Belgische koning Leopold III, heeft zaterdagavond tijdens een veiling in Groot-Brittanië 8,5 miljoen pond (zowat 9,53 miljoen euro) opgebracht. Bij dat bod moet nog de commissie voor het veilinghuis Gooding & company gerekend worden, waardoor het totale kostenplaatje voor de koper uitkomt op 9,535 miljoen pond (zowat 10,7 miljoen euro). Volgens het veilinghuis gaat het om een nieuw wereldrecord voor een Bugatti.

De Bugatti is van het “mythische” type 59. Dat model blonk niet alleen uit in technisch vernuft, het wordt ook beschouwd als een van de meest elegante racewagens van voor de Tweede Wereldoorlog.

LEES OOK. Winst op Grand Prix in 1934 en sindsdien “onveranderd”: dit is de Bugatti van koning Leopold III

De wagen maakte nog deel uit van het Bugatti Grand Prix-team in het raceseizoen 1934-1935. Hij werd, met René Dreyfus aan het stuur, derde op de GP van Monaco en won dat jaar ook de Belgische GP in Spa. Bugatti bouwde het voertuig nadien om tot een sportwagen, met een nieuwe versnellingsbak, aangepast chassis en koetswerk. Het werd in het zwart geschilderd en in 1937 verkocht aan koning Leopold III. De vader van wijlen koning Boudewijn was een liefhebber van Bugatti.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen