Nieuw schietincident tijdens tweede nacht van Operatie Nachtwacht, De Wever strijdvaardig: “We passen ons aan als dat moet”

 © GVA

Bron: BELGA

In de Palinckstraat in Deurne heeft zich zaterdagavond opnieuw een schietincident voorgedaan. Er werden twee inslagen teruggevonden in een garagepoort, meldt de Antwerpse politie. Het incident deed zich voor tijdens de tweede nacht van Operatie Nachtwacht, die als doel heeft feiten als dit te voorkomen.

De politie kreeg zaterdagavond rond 22 uur melding van een schietincident. “Ter plaatse konden twee inslagen vastgesteld worden in een garagepoort”, zegt politiewoordvoerder Willem Migom van de Antwerpse politie aan VRT Nieuws. De straat werd afgesloten. Ook het gerechtelijk lab en de onderzoeksrechter kwamen ter plaatse om de inslagen te onderzoeken.

“We waren de match van de Rode Duivels aan het zien toen er rond de 72ste minuut schoten te horen waren”, vertelt een getuige. “Daarna ging iedereen naar buiten om te kijken. We hoorden een bromfiets en zagen hem nog wegrijden, er zaten twee mannen op. Er waren zeker vier of vijf schoten te horen.”

Nachtwacht

Zaterdagnacht is de tweede nacht van de zogenoemde Operatie Nachtwacht, een grootschalige veiligheidsoperatie waarin de politie extra patrouilleert en controleert in Deurne en Borgerhout. Het initiatief van de stad en de politie komt er na een opstoot van gewelddadige incidenten de laatste weken, die mogelijk verband houden met het drugsmilieu.

“Dit nieuwe incident bewijst voor ons dat de actie niet laat komt”, zegt Migom nog. “Het is een werk van lange adem. We gaan door zolang het nodig is.”

De Wever: “Heel opzichtig geweld”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft het in VTM Nieuws over een hevige drugsoorlog tussen clans, die al jaren woedt maar nu een opstoot vertoont. “Ze gebruiken heel opzichtig geweld, met de bedoeling niemand te doden. Ze willen gewoon dat erover gepraat wordt. Ze wijzen de politie bijvoorbeeld op iemand die bij een clan hoort door een granaat voor zijn deur te laten ontploffen.”

De schoten werden gelost om 22 uur, een uur voor Operatie Nachtwacht voor de tweede nacht op rij van start ging. “We zullen ons aanpassen aan hen en doen wat nodig is om de veiligheid van de bewoners te garanderen”, zei De Wever. “Dit geweld toont een probleem dat veel dieper verankerd is en waartegen ik als burgemeester niet genoeg bevoegdheden heb. Ik kan alleen maar de orde laten handhaven en aanpakken wat er uit de riolen komt. Maar wat er in de riolen gebeurt, dat ligt buiten mijn bevoegdheid. Die riolen moeten opgekuist worden.”

Hij kijkt daarvoor naar de volgende federale regering. “Ik hoop dat ze er een prioriteit van maken, en dan vooral in Antwerpen.” Hij pleit onder meer voor de oprichting van een antidrugspolitie. “Dat moet. In Nederland zie je wat onze toekomst is. Daar is het geweld al langer bezig en worden onschuldigen en zelfs advocaten vermoord. Dat geweld komt ook naar hier, die misdadigers worden steeds driester. Dit moet op een hoger niveau aangepakt worden, maar de capaciteit bij de federale politie is onvoldoende en ook justitie moet kunnen volgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen