Direct naar artikelinhoud
Brussel

Jongeren vallen Brusselse brandweer aan met molotovcocktails: brandweer legt klacht neer

rellen in Marollen. Dertig jongeren steken bestelwagen in brand en gooien molotovcocktail naar brandweerBeeld Marc Baert

De Marollen in Brussel zijn zaterdagavond voor een tweede dag op rij het toneel voor ongeregeldheden met Brusselse hangjongeren. Daarbij werd een toegesnelde brandweerploeg bekogeld met een molotovcocktail. De Brusselse brandweer zal klacht neerleggen, klinkt het in een persbericht.

en

Omstreeks 21.20 uur zaterdagavond kreeg de Brusselse politie oproepen dat jongeren de ruiten van een kinderkribbe aan het inslaan waren aan Nieuwland in de Marollen. Wat later staken ze in diezelfde buurt meerdere vuilnisbakken en voertuigen in brand. 

Wanneer de brandweer toekwam, werd één van de voertuigen het doelwit van een molotovcocktail. Het voertuig kon de brandbom wel ontwijken. Bij een ander voertuig was het personeel al uitgestapt en werd een tweede molotovcocktail in hun richting gegooid. Niemand raakte gewond en er was geen schade aan de uitrusting, volgens het persbericht.

Het gaat om een groep van ongeveer dertig jongeren. De hulpdiensten op de grond kregen snel versterking van hun collega’s in de lucht. Om 23.30 uur was de politie nog met veel manschappen bezig met het opmeten van alle schade en doorzochten ze gebouwen. Zelfs het waterkanon stond klaar. “We blijven nog even ter plaatse en hopen nog enkele aanhoudingen te kunnen verrichten”, aldus woordvoerder van de politie Olivier Slosse gisterenavond. Het is niet duidelijk of de brandweer met opzet werd gelokt.

Klacht

De algemene directie van de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (BHDBDMH) zal klacht neerleggen en roept de overheid op kordaat op te treden tegen zulke incidenten. “Onze brandweermannen en -vrouwen zijn danig onder de indruk van het gebeuren en worden intern opgevangen”, schrijft de brandweer in een persbericht. “Onze mensen op het terrein verwachten een krachtig signaal van de overheid om deze wetteloze individuen te identificeren en effectief te vervolgen.”

“Het zou misschien opportuun zijn deze feiten te kwalificeren als crimineel feit (misdaad) en eventueel vervolgingen in te stellen voor o.a. brandstichting bij nacht en in bende of poging tot doodslag. Indien het de bedoeling is van deze individuen of hun opdrachtgever om onze rechtsstaat te ontwrichten, waarom geen beschuldiging van terrorisme?”, gaat het verder.

Eerdere incidenten

In de nacht van vrijdag op zaterdag was er heisa in diezelfde buurt. Ze gooiden stenen naar vier politievoertuigen. Drie ervan raakten beschadigd. De politie kon minderjarigen oppakken. Enkele uren later liepen ze weer vrij rond. Op 30 augustus schoten jongeren al eens vuurwerk naar een politiepatrouille die versterking kwam bieden aan een ploeg aan Nieuwland, dezelfde wijk als waar het vandaag onrustig is. 

Op 27 augustus werd de brandweer in Molenbeek ook belaagd. Zij kregen glazen flessen naar de brandweerwagen gegooid. Toen was er blikschade aan één van de wagens.

rellen in Marollen. Dertig jongeren steken vuilnisbakken in brand en gooien molotovcocktail naar brandweerBeeld Marc Baert
rellen in Marollen. Raam bij kribbe Nieuwkinderland ingeslagen - Dertig jongeren steken vuilnisbakken in brand en gooien molotovcocktail naar brandweerBeeld Marc Baert
rellen in Marollen. Dertig jongeren steken vuilnisbakken in brand en gooien molotovcocktail naar brandweerBeeld Marc Baert
rellen in Marollen. Dertig jongeren steken vuilnisbakken in brand en gooien molotovcocktail naar brandweerBeeld Marc Baert
illustratie: brandweerBeeld Baert Marc