‘Diaken des Doods’ moet voor assisen verschijnen

Ivo Poppe, de van zijn voetstuk gevallen We­velgemse diaken en verpleger in het AZ Delta van Menen, moet voor het hof van assisen verschijnen. Hij hoopte dat te vermijden, maar de Kamer van Inbeschuldingstelling was onverbiddelijk. Poppe moet zich verantwoorden voor minstens tien moorden.

gjs

Ivo Poppe (60) zit sinds mei 2014 in de cel. Hij zou tussen 1978 en 2011 meerdere terminale patiënten om het leven hebben gebracht. In die periode was hij verpleger en later pastoraal medewerker in het voormalige Heilig Hartziekenhuis in Menen. Hij wordt beschuldigd van moord en van het onwettig uitoefenen van de geneeskunde. De man beweert zelf dat hij terminaal zieke mensen heeft verlost uit hun lijden, maar enkel op hun eigen vraag en om hen te helpen.

Uitzonderlijke verwijzing

Door de Potpourri II-wet worden moordzaken normaal door de correctionele rechtbank behandeld, maar het openbaar ministerie had voor de uitzonderlijke zaak een doorverwijzing naar het hof van assisen gevraagd. De KI volgde maandag de vordering van het openbaar ministerie. “Op grond van het onderzoek dat er gevoerd is, zou hij ten minste tien personen gedood hebben. Dit is zo opgenomen in de vordering, en vijf personen daarvan zijn met zekerheid bepaald. Daarnaast is er de beschuldiging van oudermoord op zijn moeder. Voor het hof van assisen zal uitgemaakt worden hoeveel feiten er precies geweest zijn”, zegt persrechter Martin Minnaert.

Moorden bekend

De beschuldigde zou zelf verklaard hebben dat hij minstens tien personen “begeleidde richting de dood”. Behalve zijn moeder worden ook zijn schoonvader en twee ooms als slachtoffers beschouwd. De verdachte bracht een dodelijke inspuiting met lucht toe of het ging om verstikking met een kussen.

De bisschop van Brugge liet eerder weten dat de kerkrechtelijke schorsing van de diaken gehandhaafd blijft. Het proces voor het hof van assisen in Brugge zal vermoedelijk nog dit jaar plaatsvinden. De ex-diaken en zijn advocaat Filip De Reuse waren maandag niet aanwezig bij de uitspraak van de kamer van inbeschuldigingstelling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER