Het dodelijk ongeval gebeurde zaterdag voormiddag aan het kruispunt met de Koolmijnlaan en de Stationstraat.  © ZB

Buurtbewoners kaarten onveilig kruispunt in Zolder aan na dodelijk ongeval

Heusden-Zolder

Het kruispunt aan de Koolmijnlaan met de Stationstraat in Zolder is volgens buurtbewoners een gevaarlijk kruispunt. Na het zoveelste ongeval is het geduld van de buurtbewoners op. “We zijn het meer dan beu”, zegt Emanuella Mollo, die samen met haar zus aan het kruispunt een Italiaans restaurant uitbaat.

LEES OOK: Tachtiger komt om het leven bij frontale klap op Koolmijnlaan in Zolder

Zaterdagmorgen reden weer twee voertuigen op elkaar op. De bestuurder, een bejaarde man van 81, is ter plaatse bezweken aan de letsels die hij had opgelopen. Zijn vrouw raakte zwaargewond en werd met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. Hoe het verkeersongeval is gebeurd is nog niet bekend.  

Voor de buurtbewoners is het de zoveelste keer dat ze geconfronteerd worden met het gevaarlijke kruispunt. “Enkele maanden geleden is hier ook een ongeval gebeurd waar een voertuig in de lucht werd gekatapulteerd en dan op zijn dak terecht kwam”, zegt buurtbewoonster Emanuella Mollo. “Het kruispunt is niet alleen gevaarlijk voor voertuigen maar ook voor voetgangers en fietsers. Mijn zoon Giani was zaterdagmorgen, te voet, op weg naar zijn tante die ook in de buurt van het kruispunt woont. Was het dodelijk ongeval van zaterdagmorgen een minuut later gebeurd dan waren we onze zoon waarschijnlijk kwijt en lag hij onder het schroot. Fietsers en voetgangers zijn hier letterlijk en figuurlijk de zwakste weggebruiker. Zo erg dat de bestuurder aan zijn verwondingen is overleden. We leven met de familie mee.”

Ook Fatma die sinds enkele jaren in één van de appartementen woont aan de Koolmijnlaan van Zolder mijn klaagt over hoe gevaarlijk het kruispunt is. “Ik neem hier regelmatig de bus en dan zie je hoe hard de auto’s voorbijrijden. Als er dan wagens staan te wachten ter hoogte van de Stationstraat die de Koolmijnlaan richting Heusden willen nemen, staat er vaak een file omdat ze moeilijk op de Koolmijnlaan geraken. Dat punt is gevaarlijk. Ik heb al verschillende verkeersongevallen zien gebeuren sinds ik hier woon.”

“Er zijn al zoveel ongevallen gebeurd op dit punt. Soms is er enkel blikschade aan de wagens, de paaltjes die er staan zijn al een paar keer kapotgereden. En er heeft hier zelfs al eens een auto op zijn dak gelegen. Ze rijden hier gewoon te snel, waardoor niemand zijn voorrang krijgt op het kruispunt”, klinkt het bij de buurtbewoners in koor.

Burgemeester Mario Borremans (GOED) roept iedereen op om zich aan de verkeersregels te houden. “Het ongeval van zaterdag betreft een zeer spijtig voorval. Ik wens de familie veel sterkte. Ik roep alle inwoners op om zich aan de verkeersregels te houden. We blijven samen met de politie inzetten op verkeersveiligheid.” Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder gaat binnenkort in die buurt een onthardingsproject uitvoeren. “We gaan 13.000 vierkante meter ontharden op de Koolmijnlaan. Vanaf het rondpunt, aan het Industriepark De Schacht tot aan de grens met Houthalen in Zolder mijn, inclusief het Voortplein. Die oppervlakte wordt volledig onthard en heringericht met bomen en planten. Dat zal sowieso ook impact hebben op de verkeersveiligheid in die buurt.”

Bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) staat het kruispunt in Zolder niet op de dynamische lijst met gevaarlijke punten. “Op basis van de ongevalstatistieken staat het kruispunt aan de N719 van de Koolmijnlaan en de Stationstraat in Zolder niet op onze lijst met gevaarlijke punten. Op dit moment heeft het AWV daar geen herinrichtingsplannen.”

Tachtiger komt om het leven bij frontale klap op Koolmijnlaan in Zolder. © Het Belang van Limburg