Sloveense dubbelslag in Tour: Pogacar wint Pyreneeënrit, Roglic pakt geel

 ©  EPA-EFE

Tadej Pogacar won in Laruns de negende rit in de Tour. De Sloveen van UAE Team Emirates won de tweede Pyreneeën de sprint van een vijftal. Primoz Roglic werd tweede en pakte de leiderstrui over van Adam Yates. Morgen is het rustdag.

Werner Bourlez

Thomas De Gendt probeerde meteen na de start een vlucht op te zetten maar zowat het hele peloton wilde mee. En dat spelletje bleef héél lang duren: Marc Hirschi, Nicolas Roche, Julian Alaphilippe, Dan Martin, Matteo Trentin, wereldkampioen Mads Pedersen en de Belgen Tiesj Benoot, Tim Declercq, Greg Van Avermaet en Oliver Naesen: wat ze ook probeerden, niemand kreeg een vrijgeleide.

Op 100 km van de finish leek het toch te gebeuren, toen een zestal met onder meer Cavagna en Benoot een kloofje sloeg. Helaas: het bleef samen tot aan de start van de Col de la Hourcère (1ste categorie). Ook daar bleef het tempo moordend, maar er kon zich toch een twaalftal losrukken, met onder meer Wout van Aert en Thibaut Pinot.

Marc Hirschi (Sunweb) ging echter solo en achter hem vormde zich een achtervolgende groep met het Groupama-FDJ-duo David Gaudu en Sébastien Reichanbach, Lennard Kamna (Bora-hansgrohe), Daniel Martinez (EF Pro Cycling), Nicolas Castroviejo (Ineos), Davide Formolo (UAE Team Emirates), Omar Fraile (Astana) en Warren Barguil (Arkéa-Samsic). Op de Col du Soudet (op 75 km van de finish) had Hirschi meer dan twee minuten voorsprong op de groep (zonder Reichenbach, die afhaakte in de afdaling), en drie op het peloton, onder aanvoering van Jumbo-Visma.

Hirschi bleef zijn voorsprong vergroten en de achtervolgers werden ingerekend door het peloton. De Zwitser begon aan de beklimming van de slotklim, de Col de Marie Blanque (7,7 km aan 8,6 %), met drie minuten voorsprong. Op 2,5 kilometer van de top ging demarreerde Tadej Pogacar. Alleen Primoz Roglic, Mikel Landa, Richie Porte en Egan Bernal konden volgen. Bernal en opnieuw Pojacar probeerden, tevergeefs. Hirschi hield aan de top achttien seconden over op Roglic, die vijf bonificatieseconden pakte, al bracht hij bijna Pojacar (derde en twee seconden boni) ten val. In de afdaling hield Hirschi stand maar in laatste vlakke kilometers naar de finish werd hij alsnog gegrepen. Pogacar won de sprint, voor Roglic, die de gele trui overneemt van Adam Yates. Hirschi werd nog derde.

Wie reed zich nog in de kijker?

Eerst en vooral: chapeau voor Marc Hirschi. De 22-jarige Zwitser van Team Sunweb reed bijna 90 km solo in de Pyreneeën en werd op anderhalve kilometer van de streep gegrepen. En dan toch nog naar de derde plaats sprinten: dat is fenomenaal. Vorige zondag werd hij al tweede (na Julian Alaphilippe). Deze Hirschi verdient een ritzege in deze Tour, het moet eens lukken.

Wout van Aert reed in de beginfase goed vooraan in functie van zijn ploeg en was zelfs mee in de achtervolgende groep op Hirschi, maar liet zich uitzakken om het tempo te bepalen in het peloton.

Wat deden de favorieten?

Roglic, Pogacar, Bernal en Landa doen de beste zaak, maar Romain Bardet, Nairo Quintana, Rigoberto Uran, Guillaume Martin, Richie Porte en Bauke Mollema verloren finaal maar elf seconden. Adam Yates verloor bijna een minuut, net als Richard Carapaz en Tom Dumoulin, die werkte voor Roglic. Grootste slachtoffer was Emmanuel Buchmann, die 4’12” verloor.

Verder nog iets dat u moet weten?

Exit Fabio Aru. Winnaar van de Vuelta, tweede in de Giro en vijfde in de Tour. Leek voorbestemd om ooit de Tour te winnen, maar onder meer door blessureleed loop het al jaren mank voor de Italiaan. Moest in de tweede Pyreneeënrit meteen lossen en gaf later op.

Thibaut Pinot, die zaterdag veel tijd verloor, leek zich te herpakken en trok in de aanval. Samen met twee ploegmaats. Maar de Franse hoop moest die uiteindelijk laten rijden, werd opgeslorpt door het peloton en finishte weer in de achtergrond.