maandag 7 september 2020 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Geens’ inhaalrace tijdens het lopen mondde uit in de vierde plaats. Photo News

Triatlon

Geens strandt op vier seconden van brons

WK in Hamburg

Vierde op slechts vier seconden van het brons. Jelle Geens kon een knappe race op het inderhaast in het leven geroepen WK in Hamburg net niet bekronen met een medaille. “Zuur, maar tevreden”, reageerde de Zoldernaar achteraf.

Na 750 meter zwemmen, 20 twintig kilometer fietsen en vijf kilometer lopen op vier seconden van het WK-podium stranden. Dan overheerst de ontgoocheling zou je denken, maar Jelle Geens bekeek het vooral positief. “Het is zuur dat het net niet is, maar ik kan leven met mijn vierde plaats”, aldus de Zoldernaar. “Voor de wedstrijd had ik tegen mijn vriendin gezegd dat ik op het podium mikte. Maar teleurgesteld ben ik niet, want ik heb alles gegeven en kan mezelf niets verwijten. Die drie voor mij waren een tikkeltje beter, maar op een dag zullen de puzzelstukjes voor mij allemaal in elkaar passen. Deze wedstrijd is een perfecte weergave van hoe de rollen in onze sport verdeeld zijn. Het is telkens een open strijd. We zijn elkaar allemaal waard.”

Zwemmen achilleshiel

Zwemmen blijft voor Geens de achilleshiel. “Ik maakte dit keer nochtans een goede zwembeurt, maar het blijft mijn zwakste onderdeel. Na het zwemmen fietste er een groepje van acht weg, terwijl ik pas rond de twintigste plaats uit het water kwam. In het achtervolgende groepje heb ik vaak aan kop zitten sleuren. We hingen voortdurend op 15 à 25 seconden. Bij het lopen naderde ik meter per meter, maar ik kreeg de kloof net niet gedicht. Ik had gehoopt dat één van de drie koplopers zou lossen én dan mentaal zou kraken tijdens het lopen. De conditie zit alleszins supergoed, want na een heel snelle fietsproef realiseerde ik toch de derde snelste looptijd. Of ik brons zou veroverd hebben als de eindstreep 200 meter verder lag? Misschien wel, maar dat is koffiedik kijken. Achter mij werd er ook heel snel gespurt om de ereplaatsen.”

Wereldtop

Met vorig jaar winst in Montréal, een derde plaats in Hamburg en dit weekend een vierde stek flirt Geens met de wereldtop. “Zonder te willen pochen denk ik dat ik met de recente resultaten stilaan tot die brede wereldtop hoor. Ik durf gerust zeggen dat ik bij de vijf à zes besten van de wereld ben. Ik merk het ook aan het gedrag van de concurrentie. Ze kijken tijdens het fietsen naar mij en verwachten dat ik het initiatief neem.”

“Ik behoor stilaan tot de brede wereldtop. Op een dag zullen de puzzelstukjes voor mij in elkaar passen” Jelle Geens

De wereldtitel was voor de Fransman Luis Vincent, de huidige nummer één van de wereldranglijst. “Luis zit in mijn trainingsgroep. Tijdens de trainingen moet ik bij het fietsen en het lopen helemaal niet voor hem onderdoen. Alleen in het zwemmen is hij sterker. Toch heb ik op dat vlak dit jaar weer stappen vooruit gezet. Ik hoop daar volgende winter nog een stapje voorwaarts bij te doen, zodat ik met de besten uit het water kan komen.”

Net geen WK-medailles voor Belgian Hammers

Een dag na de knappe individuele prestatie van Jelle Geens eindigde de Belgische gemengde aflossingsploeg met Geens, Erwin Vanderplancke, Valérie Barthelemy en Claire Michel op de vijfde plaats. Het goud ging opnieuw naar Frankrijk. Deze resultaten zijn hoopgevend voor de Belgische selectie met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar, zeker omdat wereldtopper Marten Van Riel nog geblesseerd ontbrak. (md)

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws