©  wim hendrix

Denktank Smart on Drugs: “Legaliseer alle drugs, alleen zo kunnen we de misdaad tegengaan”

Tino Ruyters, woordvoerder van de denktank Smart on Drugs, wil dat alle drugs worden gelegaliseerd. “Alleen op die manier kunnen we de misdaad tegengaan”, zegt hij.

Tino Ruyters is ook directeur van de vzw Free Clinic, die hulp verleent aan mensen met een afhankelijkheidsproblematiek. “De stad Antwerpen investeert in hulpverlening voor gebruikers, maar de totaalaanpak van het drugsprobleem heeft duidelijk nog niet tot een ontwrichting van die illegale economie geleid. Zelfs tijdens de lockdown werden er nog altijd veel drugs verhandeld en is de prijs niet gestegen. Drugs zijn door corona dus niet schaarser geworden.”

Daarom wil Ruyters dat de politici meer nadenken over een andere strategie. “Het is beter om alle drugs te legaliseren. Mensen willen blijkbaar sowieso drugs gebruiken, ook al zijn ze illegaal. Als de verkoop wordt gereguleerd, kunnen we zelf regels opleggen. Bijvoorbeeld over de samenstelling van de drugs. We kunnen bij de verkoop ook openlijk waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s. Met sigaretten hebben we dat ook gedaan. Het gebruik van sigaretten is in de westerse wereld duidelijk gedaald, en er is slechts een beperkte illegale markt.”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt dat het legaliseren van drugs geen bevoegdheid is van de stad Antwerpen. “Ik hoop persoonlijk eerder dat de drugsmaffia eindelijk op nationaal en internationaal niveau grondig wordt aangepakt”, zegt hij. (cwil)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER