Direct naar artikelinhoud
AchtergrondRusthuizen

Vanaf vandaag opnieuw knuffelen in rusthuizen (maar niet overal)

Illustratiefoto.Beeld Photo News

Vanaf vandaag mag er weer geknuffeld worden in de woonzorgcentra. Dat zegt de nieuwe kaderrichtlijn rond bezoek in de rusthuizen. Of bezoekers straks hun ouders of grootouders ook effectief weer mogen aanraken en vastpakken, is echter maar de vraag. Vanuit het veld komen berichten dat nogal wat instellingen de versoepelingen tegenhouden. Met als argument: te groot risico op besmettingen.

De Facebookgroep ‘Als Ze Niet Sterven Is Het Geen Nieuws’ bond twee weken geleden de kat de bel aan. “Ze willen de oudjes in de rusthuizen niet laten sterven, maar ze laten hen ook niet léven”, zei initiatiefneemster Sandra Colazzo uit Temse. “Beleidsmakers trekken zich hun lot niet meer aan en de woonzorgcentra leggen overdreven strenge regels op om elk risico uit te sluiten. Wat leefbaar is voor de bewoners en hun familie, daar is niemand mee bezig.”

De noodkreet viel niet in dovemansoren. Vorige week stelde de Taskforce Covid-19 Zorg een kaderrichtlijn op voor het bezoek aan woonzorgcentra. De nieuwe regels gelden vanaf vandaag en bevatten een aantal nieuwe elementen. Zo is bezoek op de kamer in principe altijd mogelijk en is fysiek contact tussen bewoners en bezoekers die tot dezelfde bubbel behoren toegestaan.

“Bewoners en familie snakken echt naar een versoepeling van de bezoekersregeling. Met meer mensen langskomen, elkaar eens vastpakken, op de kamer zitten, het zal weer kunnen, als bezoekers zich aan de afspraken houden en voorzorgsmaatregelen strikt volgen”, kaderde minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) de nieuwe richtlijnen.

Vrees voor besmettingen

De voorbije dagen is echter duidelijk geworden dat de versoepeling niet overal doorgevoerd zal worden. Op de Facebookgroep ‘Als Ze Niet Sterven Is Het geen Nieuws’ - in twee weken van 200 naar ruim 4.000 leden - zijn tal van berichten te lezen die duidelijk maken dat de huidhonger op veel plaatsen nog niet gestild zal worden. “In veel woonzorgcentra zal er ook maandag nog niet geknuffeld worden”, post één van de leden. “Net bericht gekregen dat de bezoekregels zelfs strenger worden”, schrijft iemand anders.

De reden? Het gevaar op besmettingen. Nogal wat directies van wzc’s vrezen dat wanneer de deuren opnieuw wagenwijd opengaan voor bezoek, ze ook het virus vrij spel geven. “Een algemene richtlijn uitvaardigen waarbij bezoek opnieuw toegelaten is, is makkelijk”, krijgen we te horen van een West-Vlaamse rusthuisdirecteur. “Je maakt er jezelf bij de buitenwereld populair mee: ‘Wij geven u toelating om uw oma of opa opnieuw te knuffelen’. Maar in de praktijk is de situatie in elk wzc natuurlijk anders. Als directeur moet ik mijn verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent: een evenwicht zoeken tussen warme zorg en de veiligheid van onze bewoners én ons personeel.”

Karine Moykens.Beeld BELGA

Te belangrijk om te verbieden

Karine Moykens, voorzitster van de Taskforce Covid-19 Zorg, heeft begrip voor de verzuchtingen van de rusthuisdirecties. “Ik denk dat de meeste woonzorgcentra er geen probleem mee hebben om bezoek op de kamer opnieuw toe te laten. Ze aarzelen wel, als het gaat om fysiek contact. Ik vind: als er in een specifieke situatie argumenten zijn om dit voorlopig niet toe te laten, dan moet dat kunnen. Zeker als het gaat over bewoners aan wie je die motivering duidelijk kunt maken. Maar in het geval van dementerende mensen of bewoners in een palliatieve omgeving, lijkt fysiek contact me te belangrijk om het te verbieden.”

Hoeveel wzc’s vandaag de richtlijnen integraal zullen toepassen en hoeveel rusthuizen alsnog een strenger bezoekregime zullen hanteren: niemand die het op dit moment kan zeggen. “Wie afwijkt van de nieuwe regels, moet dit motiveren”, zegt Karine Moykens. “De zorginspectie zal dit controleren. Maar we kunnen en willen natuurlijk geen politieagent aan de deur van elk wzc in Vlaanderen zetten.”

De mensen achter de Facebookgroep die alles op gang bracht, hebben nog een concreet advies aan bezoekers of bewoners met klachten: “Als een wzc halsstarrig zijn eigen zin blijft doordrijven, contacteer dan zonder uitstel de woonzorglijn en stuur hen de bezoekregeling van het wzc als bewijs dat de algemene richtlijnen van de overheid niet gevolgd worden.” De woonzorglijn kan je bereiken via 02 553 75 00 of woonzorglijn@vlaanderen.be.

Wat je moet weten over de nieuwe regeling

• Fysiek contact tussen bewoners en bezoekers die tot dezelfde bubbel behoren is mogelijk.

• Bezoek kan op verschillende manieren - op de kamer, in een voorziene ruimte, in open lucht - zolang de maatregelen worden nageleefd.

• Als er geen besmettingen zijn, kan bezoek in principe altijd, dus ook in het weekend en op avonden. Ook met meerdere bezoekers zolang ze tot de bubbel horen.

• De noden en behoeften van de bewoners staan centraal bij de bezoekregeling. Zo kan er bijvoorbeeld een regeling op maat worden uitgewerkt voor en met bewoners met gehoor- of gezichtsproblemen of cognitieve problemen.

• Deze regels zijn altijd van tel: bezoekers registreren zich bij het betreden van het woonzorgcentrum, desinfecteren hun handen met alcoholgel, dragen steeds een mondneusmasker.

• Bewoners kunnen naar buiten gaan, als ze de beschermingsmaatregelen respecteren die gelden buiten het woonzorgcentrum.

• Ook externen moeten toegang blijven krijgen, zeker als ze zorg verlenen zoals pedicure, kiné, mantelzorgers,…

• Als er besmettingen zijn in het woonzorgcentrum, zijn tijdelijke bezoekbeperkingen mogelijk. Dit moet duidelijk toegelicht worden aan de bewoners en hun familie.