Direct naar artikelinhoud
Wit-Rusland

Gemaskerde mannen voeren Wit-Russische protestleidster Maria Kolesnikova weg

Kolesnikova tijdens een manifestatie in de Wit-Russische hoofdstad Minsk eind vorige maand.Beeld Photo News

 Het Wit-Russische oppositiekopstuk Maria Kolesnikova is maandag in het centrum van Minsk door onbekenden opgepakt en weggevoerd in een minibus. Dat melden ooggetuigen.

en

De politie in Minsk zegt ook berichten te onderzoeken dat ze zou zijn ontvoerd, meldde het persbureau RIA. Ze hebben haar in elk geval niet aangehouden, aldus de politie.

Het incident zou zijn gebeurd vlakbij het Nationaal Kunstmuseum. Woordvoerder van de oppositionele Coördinatieraad, Anton Rodnenkov, vertelde nieuwssite Tut.By dat Kolesnikova alleen in het stadscentrum was voor zaken. Ze zou haar telefoon niet meer beantwoorden sinds het incident.

De 38-jarige Kolesnikova is één van de belangrijkste oppositieleden die zich verzetten tegen Loekasjenko, de ‘laatste dictator van Europa’ die sinds 1994 onafgebroken aan de macht is. Sommige collega’s van de Coördinatieraad waren eerder al gearresteerd of gedwongen te vertrekken. De Coördinatieraad beoogt een vreedzame machtsoverdracht in het voormalige Sovjetland.

Kolesnikova liet zich herhaaldelijk zien bij de protesten en werd toegejuicht door de demonstranten. Ook zondag liep ze mee met de grote demonstratie in Minsk. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja vluchtte na de verkiezingen naar EU-land Litouwen, waar ze momenteel in ballingschap verblijft.

Het nieuws volgt op een alweer zeer woelige dag in Wit-Russische. In hoofdstad Minsk gingen gisteren weer tienduizenden demonstranten de straat op om te protesteren tegen het autoritaire regime van president Aleksandr Loekasjenko. Volgens de autoriteiten zijn daarbij 633 mensen opgepakt.

Van de 633 arrestanten blijven er volgens het ministerie 363 in voorlopige hechtenis tot rechtbanken zich over hun dossier buigen. Het gaat om het grootste aantal arrestaties sinds het eerste protest tegen de herverkiezing van Loekasjenko op 9 augustus.

Lees ook
Beeld EPA