Direct naar artikelinhoud
Navalny

Merkel waarschuwt dat vergiftiging Navalny gevolgen kan hebben voor gasleiding van Rusland naar Europa

Merkel steunt de uitlatingen van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas.Beeld EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sluit niet uit dat de vergiftiging van de Russische oppositieleider Alexej Navalny gevolgen kan hebben voor de realisatie van gaspijpleiding Nord Stream 2. Ze steunt daarmee een eerdere verklaring van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. 

De Duitse minister van Buitenlandse zaken zei in een interview met Bild am Sonntag niet te hopen dat de Russen Duitsland dwingen om het standpunt over Nord Stream 2 te veranderen. De bouw van Nord Stream 2 pijpleiding is bijna voltooid. Het zou de Russische leveringen van aardgas via een Oostzee-route naar Duitsland verdubbelen. Bij Nord Stream 2 zijn meer dan honderd ondernemingen uit twaalf Europese landen betrokken. 

Merkel zei eerder dat de zaak-Navalny niet moet worden gekoppeld aan het bijna afgeronde gaspijpleidingproject. Volgens haar woordvoerder is het nu nog te vroeg om te bepalen wat de gevolgen van de aanval op Navalny zouden zijn.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag opnieuw opgeroepen tot het stopzetten van het Russisch-Duitse pijplijnproject in de Oostzee.  “Duitsland bevindt zich in een zeer verzwakte positie op het gebied van energie”, zei Trump maandag tijdens een persconferentie aan het Witte Huis. De Amerikaanse regering en Republikeinen zijn al lang tegen het project en proberen de bouw met sancties tegen te houden.

Zenuwgas

De Kremlincriticus ligt in coma in een Duits ziekenhuis nadat hij op 20 augustus onwel was geworden op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. In de Duitse hoofdstad is vastgesteld dat hij is vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep, terwijl de Russen naar eigen zeggen geen gif bij hem hadden aangetroffen.

Volgens Moskou is er geen misdaad gepleegd. Volgens de Russen is de voltooiing van het project Nord Stream 2 ook niet in gevaar.

Via de gasleiding Nord Stream 2 moet het transport van Russisch gas naar Europa worden verdubbeld.Beeld REUTERS