Ineos is al sterk aanwezig in de Antwerpse haven en plant nu een nieuwe grote plasticfabriek. ©  Photo News

Actiegroep krijgt steun van Groen in nieuw verzet tegen plasticfabriek van Ineos in de haven

Antwerpen -

Burgerbeweging Antwerpen Schaliegasvrij dient een bezwaarschrift in tegen de vergunningsaanvraag van chemiereus Ineos voor de bouw van een grote plasticfabriek in de Antwerpse haven. Ze krijgt daarbij de steun van Groen, dat zich eveneens verzet tegen het project en de daarmee gepaard gaande boskap.

De plannen voor Ineos Project One, de fabriek bij Lillo waar verschillende soorten plastic zullen worden geproduceerd op basis van schaliegas, stuiten al van bij de aankondiging op hevige tegenkanting. Actiegroep Antwerpen Schaliegasvrij verzamelde een jaar geleden al 6600 handtekeningen voor zijn bezwaarschrift en kreeg de steun van tientallen milieu- en klimaatorganisaties. Niet alleen is schaliegas volgens de beweging een erg schadelijke fossiele brandstof. Voor de bouw van de twee installaties in de haven moet ook 55 hectare bos verdwijnen.

Stad Antwerpen en het provinciebestuur keurden het dossier desondanks goed. Een administratief beroep van Antwerpen Schaliegasvrij werd echter in beroep ontvankelijk verklaard, waarop Ineos een gewijzigde vergunningsaanvraag indiende. De beslissing over de goedkeuring van de gewijzigde aanvraag voor de boskap komt nu toe aan Vlaams minister van Milieu en Energie Zuhal Demir (N-VA), maar volgens de burgerbeweging heeft Ineos nog niet veel bijgeleerd op vlak van milieu en klimaat. Daarom roept ze alle burgers op om in extremis de petitie te ondertekenen of een bezwaar in te dienen.

Ook de Antwerpse oppositiepartij Groen vindt dat Ineos het dossier er op slinkse wijze probeert door te duwen door de vergunningsaanvragen voor de ontbossing en de bouw van de fabriek van elkaar los te koppelen en dient een bezwaarschrift in bij de provincie tegen het megaproject. “In de haven van de toekomst is geen plaats voor een vervuilend en economisch onzeker project op basis van een technologie uit het verleden, laat staan om voorbarig bos te beginnen kappen”, stellen gemeenteraadsleden Saïd Mazarou en Ilse van Dienderen. Volgens Ineos wordt Project One net “de meest energie-efficiënte installatie in zijn soort”.  joro

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge