“Bijna de helft van de bewoners van de binnenstad heeft naar deze aanpak gevraagd.” ©  Stad Mechelen

Patsers moeten minstens 272 euro belasting betalen voor inbeslagname voertuig

Mechelen -

Patsers van wie het voertuig in beslag werd genomen, moeten daar voortaan een belasting voor betalen in Mechelen. Die moet de kosten dekken die de stad betaalt voor het takelen en stallen van het voertuig.

Met een unanieme goedkeuring van de gemeenteraad voert Mechelen tot eind 2025 een belasting in op bestuurlijk in beslag genomen voertuigen. Voor voertuigen tot 3,5 ton bedraagt de belasting 272 euro, voor voertuigen tussen de 3,5 en 7,5 ton betaalt de bestuurder 544 euro. Voor voertuigen met een gewicht van meer dan 7,5 ton is de taks vastgelegd op 1.306 euro.

De voorbije weken liet burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) in totaal al op zes voertuigen tijdelijk beslag leggen. “Deze maatregel nemen wij na herhaaldelijke snelheidsovertredingen en overtredingen van de verkeersregels door een en dezelfde bestuurder. Wij betalen als stad de takeling en de stalling van het voertuig en met dit belastingreglement komen wij daaraan tegemoet”, legt de burgemeester uit.

Het stadsbestuur vindt het weinig billijk om de kosten daarvoor te laten dragen door de Mechelse belastingbetaler. De maatregel kan rekenen op de steun van de voltallige oppositie. “Ik denk dat bijna de helft van de bewoners van de binnenstad naar deze aanpak heeft gevraagd”, zegt fractieleider Marc Hendrickx (N-VA). “Het is een goede zaak dat wegpiraten duidelijk wordt gemaakt dat dit niet wordt getolereerd”, zegt Dirk Tuypens (PVDA). Zijn collega-fractieleider Thijs Verbeurgt van sp.a heeft het over “een enorme bron van frustratie.” (svh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER