Gespot ter hoogte van Mechelen: een treinwagon met de opvallende graffiti ‘Nachtwacht’. © rr

Operatie Nachtwacht inspireert graffitispuiters

Mechelen -

Gespot ter hoogte van Mechelen: een treinwagon met de opvallende graffiti ‘Nachtwacht’, vergezeld van een tekening van Kapitein Haddock. U weet wel, die bulderende man uit de Kuifje-strips met zijn ‘duizend bommen en granaten’-kreet. Een vette knipoog naar de grootscheepse Operatie Nachtwacht van burgemeester Bart De Wever en de Antwerpse politie dus.

Het is de beruchte graffitigroep Nawas – uitgesproken als nightwatch – die het graffitiwerk claimt. Nawas staat erom bekend treinen en gebouwen te bekladden, meer dan eens met daarin een politieke boodschap verwerkt. Zo nam de graffitigroep eerder al het Helfie-symbool van N-VA op de korrel via een tekening op een treinwagon.

De NMBS was gisterenavond nog niet op de hoogte van het nieuwste wapenfeit van Nawas, aangebracht op een trein die reed tussen Sint-Niklaas en Leuven. “Maar het zal natuurlijk niet lang duren voor we daarvan melding binnenkrijgen”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. “Voor het comfort en het veiligheidsgevoel van de reizigers halen we de wagons dan meteen uit roulatie en zullen we de graffiti zo snel mogelijk verwijderen. Dat doen we binnen de paar dagen, want hoe langer we daarmee wachten, hoe moeilijker we het goedje af de wagons krijgen.”

Schoonmaakkosten

De NMBS weet waarover ze spreekt. “Vorig jaar alleen al hebben we 170.000 vierkante meter graffiti van onze treinen verwijderd. Dat heeft ons 5,3 miljoen euro gekost”, aldus Temmerman. “Van alle graffiti maken we foto’s. Want vaak wordt er een tag aangebracht. Zo hebben we soms sterke dossiers tegen het ogenblik dat een dader wordt gevat. En dan zullen we uiteraard de schoonmaakkosten op die persoon verhalen.” (evw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER